U Srbiji 11 osoba preminulo od koronavirusa, novozaraženih 1.318

Arhiva - Pacijenti u bolnici "Dragiša Mišović", 29. oktobra 2020. (Marko Đurica, Rojters)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, registrovano 1.318 novoobolelih od kovida-19 od 8.397 testiranih osoba, a preminulo je 11 pacijenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Hospitalizovano je 2.637 osoba, a 119 je na respiratorima. Od početka pandemije registrovano je 64.065 obolelih, a testirana je 1.429.551 osoba. Preminula je 901 osoba, uz stopu smrtnosti od 1,41 odsto.

Radovanović: Da li se država odlučila za "tiho prokužavanje"?

Država treba da kaže da li se odlučila za "tiho prokužavanje", pošto podaci o broju zaraženih koronavirusom, ali i neuvođenje dodatnih mera ukazuju da je možda na delu takav epidemiološki pristup, rekao je u poneeljak za N1 epidemiolog Zoran Radovanović.

On je rekao da je u Srbiji u prvoj nedelji novembra bilo više zaraženih nego u 17 nedelja od početka epidemije.

"Možda je došlo do promene politike, pa je sada na delu pristup 'hajde da se sada svi zaraze, pa šta bude'", naveo je Radovanović.

Ne propustite: Deset umrlih, 2.112 novozaraženih u Srbiji

Ocenio je da epidemiološka situacija jeste ozbiljna, a da to kako će se dalje razvijati zavisi od mera koje bi mogle da budu uvedene.

On je ponovio da bi prva nova mera trebalo da bude ono što su uradile i druge zemlje - zabrana rada klubova i noćnih barova.

"To sam već rekao, pa mi je jedan političar zamerio kako ne vodim računa o ekonomiji, ali takva odluka mora da bude strateška, i da se u njeno donošenje uključe svi stručnjaci, pa i ekonomisti, pa neka izračunaju koliko šta košta", rekao je Radovanović.

Ne propustite: U Srbiji novozaraženih više od 2,5 hiljade, preminulo devetoro

Prema njegovom mišljenju, danas su "daleko realniji" brojevi o broju zaraženih, koji se svakodnevno saopštavaju, u odnosu na početak epidemije.

"Na početku pandemije podaci su bezočno krivotvoreni - krajem marta bilo je 85 novozaraženih, a predsednik je govorio da neće biti mesta na grobljima", podsetio je Radovanović.

On smatra da su političari i krizni štab izgubili svaki kredibilitet zbog te "igre sa brojevima", a smatra da objašnjenja da stroža kontrola ne može da se sprovede zbog manjkavog zakonskog okvira - "ne piju vodu".

Ne propustite: U Srbiji zabranjeno okupljanje više od pet osoba, pitanje kako će se kontrolisati klubovi

"Skandal je da posle osam meseci pandemije tvrdite da nemate zakonski okvir - a postoje odgovarajući zakoni, pa čak i Zakon o prekršajima može da se primeni", savetuje Radovanović, preneo je FoNet.

Na pitanje šta da rade građani u ovakvoj situaciji, on je naglasio da se treba pridržavati već poznatih zaštitnih mera, i posebno naglasio važnost nošenja maski.

"U civilizovanom društvu se građani drže onoga što im kaže vlast, u ovom slučaju zdravstvena vlast. Ali ako od vlasti stižu kontradiktorne poruke, ako sama vlast ignoriše ono što je rečeno, ako svako iz vlasti izlazi sa svojim tumačenjem, onda ste prepušteni sami sebi", upozorio je Radovanović.

Beogradska Arena gotovo puna

U privremenoj bolnici Arena trenutno je smešteno 409 kovid pacijenata, izjavio je danas jedan od koordinatora dr Vlado Batnožić i dodao da Arena još može da primi 101 pacijenta.

On je za TV Pink rekao da je u nedelju u Areni zbrinut 31 pacijent, da se ona brzo puni i da će uskoro biti popunjeni svi kapaciteti od 510 kreveta.

Ne propustite: Ponovo više od 2.000 novozaraženih, Kon kaže da situacija prelazi u vanrednu

"Teža je klinička slika svih pacijenata, jer se lakši bolesnici leče u kovid ambulantama. Oko 250 bolesnika je na kiseoničkoj terapiji", rekao je Batnožić.

Korona u staračkom domu u Surdulici

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Vranju Slađan Stojanović izjavio je danas da je obolevanje od kovid-19 registrovano u staračkom domu u Surdulici među korisnicima.

"Naše ekipe su na terenu i mi ćemo u toku dana preduzeti sve mere za suzbijanje zaraze", rekao je Stojanović za RTS.

Ne propustite: Patrijarh SPC Irinej pozitivan na koronavirus

U Pčinjskom okrugu epidemijska situacija je izrazito nepovoljna, prenosi ta kuća. Prema poslednjim podacima, u Vranju su od 130 testiranih, 43 osobe pozitivne na korona virus i to najviše iz Vranja – 19, odmah zatim je i Preševo i Bujanovac. Epidemiolozi kažu da je situacija izrazito nepovoljna u Preševu gde ima sve više novoobolelih.

U kovid bolnici u Vranju, kapaciteti su skoro popunjeni. U jednoj bolnici su 64 pacijenta, 25 je na kiseoniku i svi imaju tešku ili srednjetešku kliničku sliku. U kovid ambulanti se povećava broj pregleda, u proseku ih je dnevno oko 100, a od toga je 80 odsto prvih pregleda.