Linkovi

Nova 874 slučaja i četiri preminula, strožije mjere u Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju


Od ukupnog broja novih slučajeva, čak 448 je iz Podgoric a 108 iz Nikšića.
Od ukupnog broja novih slučajeva, čak 448 je iz Podgoric a 108 iz Nikšića.

Crnogorske laboratorije koje se bave PCR dijagnostikom registrovale su novih 874 slučaja infekcije koronavirusom, uz četiri smrtna slučaja, a zbog velikog rasta broja slučajeva zdravstvene vlasti propisale su strožije antivirusne mjere u Podgorici i još tri grada počev od sljedećeg petka.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije u državi koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 2004 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 874 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2”, rekli su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, navodeći da je među novootkrivenima 574 otkriveno u redovnoj proceduri a 300 u ovlašćenim privatnim laboratorijama.

Od ukupnog broja novih slučajeva, čak 448 je iz Podgorice, 108 iz Nikšića, dok je u Bijelom Polju registrovano 39, Baru 28, Cetinju 28, Budvi 27, Plevljima i Rožajama po 27, Ulcinju 24, Tivtu 19, Kotoru trinaest, Žabljaku 10, te jednocifreni broj inficiranih u još sedam manjih opština.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa Kovidom 19 i to kod pacijenata iz Podgorice, Tivta i (dva) iz Bara, rođenih 1950, 1958, 1949 i 1948 godine a koje su prijavili Opštoj bolnici Bar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i Opštoj bolnici Nikšić”, navodi IJZ.

Prema statistici, ukupan broj preminulih u Crnoj Gori povezanih sa Kovid infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 317, a od početka epidemije 326.

U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 252 pacijenta, a broj trenutno aktivnih slučajeva infekcije iznosi 5.629.

Od početka epidemije u zemlji, sredinom marta, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 20851.

Zatvaraju se škole i ugostititeljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju

Institut za javno zdravlje odlučio je da škole i ugostiteljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju na najmanje 14 dana budu zatvoreni počev od 6. novembra u ponoć, a u tim gradovima biće zabranjeno i okupljanje u stanovima i kućama osobama koje nisu članovi zajedničkog domaćinstva.

"Eksponencijalni rast broja novooboljelih koji je stigao kao posljedica nepoštovanja mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima, zahtijevao je da Institut za javno zdravlje danas izvrši raniju procjenu vrijednosti stopa kumulativne incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine)”, navodi IJZ.

Metodologijom koja podrazumijeva “sistem semafora”, predviđeno je da će stope incidencije i listu opština utvrđivati Institut na osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-dnevnom periodu, podsjećaju u toj instituciji.

“Važno je istaći da je ostavljena metodološka mogućnost da se procjena vrši i ranije, posebno kada obolijevanje ukazuje na ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije, kao što je to trenutno i slučaj u Crnoj Gori", pojašnjeno je iz IJZ.

XS
SM
MD
LG