Blumberg odustao od predsedničke kandidature, podržao Bajdena

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg na mitingu u Vest Palm Biču na Floridi (Foto: AP/Lynne Sladky)

Bivši gradonačelnik Njujorka, milijarder Majkl Blumberg okončao je u sredu predizbornu kampanju za predsedničku nominaciju Demokratske stranke.

"Održiv put do nominacije više ne postoji. Prije tri meseca sam ušao u trku za predsednika da bih porazio Donalda Trampa. Danas napuštam trku iz istog razloga: da porazim Donalda Trampa - zato što je jasno da bi taj cilj bio teži ako bih ostao", naveo je milijarder u saopštenju.

Blumberg je podržao kandidaturu bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

"Radiću na tome da on postane naredni predsednik SAD", poručio je Blumberg.

Majkl Blumberg je uložio više od pola milijarde dolara u politički marketing širom SAD, ali je ostvario razočaravajući rezultat u utorak tokom glasanja u 14 saveznih država gde se prvi put našao na glasačkom listiću. Pobedio je samo na teritoriji Američka Samoa.

Ne propustite: Bajdenov "super utorak": Teksas i dominacija na jugu, Sandersu Kalifornija

Nakon što je preplavio medije obećanjima da će poraziti Trampa na izborima 3. novembra, Blumbergu je u anketama porasla podrška među demokratama i nezavisnim biračima sa oko 5 na 15 odsto.

Zatim je zaposlio hiljade ljudi da rade na njegovoj kampanji i krenuo na turneju fokusiranu na 14 saveznih država u kojima se glasalo u takozvani "super utorak".

Međutim, bivši gradonačelnik Njujorka bio je meta oštrih kritika zbog toga što je u prošlosti podržavao politiku koja se smatrala diskriminatornom prema Afroamerikancima i Hispancima, ali i zbog pojedinih šovinističkih komentara.

Voren "razmatra put napred"

U međuvremenu, kandidatkinja za nominaciju demokrata Elizabet Voren "razgovara sa svojim timom da bi razmotrila put napred", saopštio je njen saradnik.

Liberalna senatorka iz Masačusetsa takođe je ostvarila razočaravajući rezultat na izborima u utorak.

Trka za predsedničku nominaciju demokrata sada se praktično svela na dva kandidata - Bajdena i senatora Bernija Sandersa.