Linkovi

Blumberg "na tapetu" tokom predsedničke debate demokrata


Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg tokom debate demokratskih predsedničkih kandidata, u Las Vegasu (Foto: AP/John Locher)
Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg tokom debate demokratskih predsedničkih kandidata, u Las Vegasu (Foto: AP/John Locher)

Šest demokratskih predsedničkih kandidata ukrstilo je stavove tokom oštre debate u sredu uveče, a milijarder i bivši gradonačlenik Njujorka Majkl Blumberg, koji se prvi put pojavio u debati demokrata, bio je meta direktnih napada ostalih izazivača.

Senatori Berni Sanders iz Vermonta i Ejmi Klobučar iz Mineste odmah su optužili Blumberga da pokušava da kupi nominaciju demokrata trošeći gotovo 400 miliona dolara svog sopstvenog novca u ogromnoj političkoj reklamnoj kampanji na nacionalnom nivou, iako je propustio nadmetanja za partijsku nominaciju u četiri države ovog meseca, gde su demokrate po prvi put izašle na glasanje pred konačni izbor kandidata u julu.

Klobučar je rekla da ne misli da će američki glasači umesto republikanskog predsednika Donalda Trampa želeti "nekog bogatijeg" poput Blumberga, koji je 12. na listi najbogatijih ljudi sveta.

Blumberg, u svojoj prvoj političkoj debati od 2009, kada je poslednji put učestvovao u trci za gradonačelnika Njujorka, odgovorio je da on nije nasledio bogatstvo poput Trampa, već da ga je zaradio osnivajući i vodeći svoju ogromnu kompaniju koja se bavi informacijama iz sveta biznisa.

"Sada trošim taj novac da bi se rešili Donalda Trampa, najgoreg predsednika kog je ova zemlja ikad imala", rekao je Blumberg.

Sanders, koji vodi u istraživanjima javnog mnjenja i koji je dobio najviše glasova na prva dva takmičenja ovog meseca u Ajovi i Hempširu, rekao je da je on najbolje opremljen da privuče najveći broj birača u istoriji, kako bi smenio Trampa na izborima u novembru.

Međutim, Blumberg je brzo napao Sandersa, samoproklamovanog demokratskog socijalistu, kao nekoga za koga je nemoguće da će biti izabran na novembarskim nacionalnim izborima protiv Trampa, delom zbog Sandersovog predloga za uvođenje programa univerzalne zdravstvene zaštite, "Medicinska zaštita za svakog" (Medicare for All), koji bi mogao da eliminiše privatno zdravstveno osiguranje za 160 miliona Amerikanaca.

"Ne mislim da postoje ikakve šanse da senator pobedi predsednika Trampa", rekao je Blumberg. "Ukoliko on postane kandidat demokrata, imaćemo Trampa naredne četiri godine i to ne možemo da izdržimo".

Blumberg je takođe apsorbovao napade na politiku koju je sprovodio kao gradonačelnik Njujorka od 2002. do 2013, policijsku taktiku nazvanu "Zaustavi i pretresi", kada su policajci nasumice zaustavljali prolaznike za koje bi posumnjali da predstavljaju pretnju, neretko mlade crnce ili pripadnike latino populacije, kako bi ih pretresli, nastojeći da proteraju oružje iz kvartova opterećenih kriminalom.

Sanders, trenutno jasni predvodnik u trci, nazavao je tu politiku "nečuvenom", dok je bivši potpredsednik Džozef Bajden nazvao "gnusnom", rekavši da je administracija predsednika Baraka Obame, čiji je bio deo, osporavala to, dok je Blumberg branio.

Blumberg je priznao da je ta politika "izašla izvan kontrole" i da je sada "postiđen" zbog te politike i činjenice da mu je trebalo tako dugo vremena da je prevaziđe.

"Rezultat je bio da smo zaustavili previše ljudi", rekao je Blumberg.

Senatorka Elizabet Voren iz Masačusesa pritiskala je Blumberga da objasni svoje brojne seksističke i mizogene komentare, tokom godina u svojoj kompaniji. Ona je zahtevala da Blumberg oslobodi žene obaveze o diskreciji, koju su preuzele kada su potpisivale ugovore, kako bi bile zaposlene i primale plate, "pa da možemo da čujemo i njihovu stranu priče".

Ali, Blumberg je to odbacio, rekavši da neće da oslobodi žene iz obaveza ugovora, pošto, kako je rekao, i one žele da ugovori ostanu na snazi.

Bajden je takođe prigovorio Blumbergu, rekavši:

"Ovo je pitanje transparentnosti, to je ono što ste meni napravili".

"Nemam tolerancije prema vrsti ponašanja kojim je 'Me Too' pokret razotkrio moćne muškarce koji zlostavljaju i maltretiraju žene na radnom mestu", rekao je Blumberg.

On je naveo broj žena na izvršnim funkcijama koje on zapošljava i naglasio da su plaćene jednako kao i muškarci.

Debata u sredu održana je u Las Vegasu, u Nevadi, zapadnoj državi gde se održavaju demokratski kokusi, odnosno stranačkii skupovi demokrata, a sve se završava glasanjem u subotu.

Blumberg se ne nalazi na glasačkom listiću ni u Nevadi, ni u Južnoj Karolini, priobalnoj državi na Atlantskom okeanu u kojoj će se glasati naredne nedelje. Umesto toga, on se koncentrisao na 14 država koje glasaju 3. marta - što je događaj koji se naziva "super utorak". Tu će se njegovo ime pojaviti na glasačkim listićima.

XS
SM
MD
LG