Linkovi

Sanders upozorava Rusiju da se ne meša u američke izbore


Kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju , senator Berni Sanders na mitingu u Santa Ani u Kaliforniji, 21. februara 2020.
Kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju , senator Berni Sanders na mitingu u Santa Ani u Kaliforniji, 21. februara 2020.

Kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju Berni Sanders upozorio je Rusiju da se ne meša u američke izbore, nakon što je Vašington Post objavio da su američki zvaničnici obavestili Sandersa da Moskva pokušava da pomogne njegovoj kampanji.

Sanders je u saopštenju poručio da ga ne zanima koga ruski predsednik Vladimir Putin želi da vidi kao američkog predsednika.

"Moja poruka Putinu je jasna: ne mešajte se u američke izbore, a kao predsednik ću se postarati za to", saopštio je senator iz Vermonta.

Vašington Post je, pozivajući se na upućene izvore, objavio da su američki zvaničnici informisali Sandersa o aktivnostima Rusije a takođe su obavestili predsednika Donalda Trampa i druge američke zvaničnike.

Vašingtonski dnevnik ističe da nije upoznat sa tim u kom obliku je Rusija pokušala da pomogne Sandersovoj kandidaturi.

Obraćajući se pristalicama u Bejkersfildu u Kaliforniji, Sanders je rekao novinarima da "obaveštajna zajednica kaže da se mešaju u ovu predizbornu kampanju, sada, 2020. godine."

Jedan izvor iz Kongresa potvrdio je da su zvaničnici obaveštajnih službi obavestili članove Kongresa da se Rusija, po svemu sudeći, bavi kampanjom dezinformacija i propagande da bi ojačala kandidature i Sandersa i Trampa 2020.

Isti izvor, međutim, upozorava da su ti zaključci samo preliminarni.

Kremlj je ranije u petak demantovao da se Rusija meša u izbore 2020. u pokušaju da poboljša Trampove šanse za reizbor, posle izveštaja da su američki obaveštajci upozorili Kongresa da postoji nova pretnja izborima.

Na brifingu iza zatvorenih vrata prošle nedelje, američki obaveštajci rekli su članovima Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu da se Rusija ponovo meša u američku politiku pred novembarske izbore, kao što je radila i 2016, izjavila je za Rojters osoba upoznata sa informacijama iznetim na brifingu.

XS
SM
MD
LG