Američka ambasada upozorila svoje državljane na velike demonstracije u nedjelju na Cetinju

ARHIVA - Zgrada Ambasade SAD u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, 22. februara 2018. (Foto: AP/Risto Božović)

Američka ambasada u Podgorici upozorila je svoje državljane u Crnoj Gori da će se na Cetinju u nedjelju 22. avgusta održati velike demonstracije u znak protesta protiv najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru.

U objavi Ambasade SAD navodi se da se u nedjelju velika grupa ljudi okupiti ispred spomenika Lovćenska vila, koji se nalazi u centru stare crnogorske prijestonice.

"Očekuje se zatvaranje puteva i značajno prisustvo policije. Izbjegavajte područje demonstracija", piše u objavi Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Upozorenje američke ambasade uslijedilo je nakon najave protesta zbog još uvijek nepotvrđenih najava iz SPC da će 5. septembra Joanikije biti ustoličen u Cetinjskom manastiru, što podržava vlada premijera Zdravka Krivokapića.

I ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks saopštila je da se danas srela sa crnogorskim premijerom, navodeći da je Krivokapić sa njom “podijelio svoju zabrinutost zbog tenzija u veyi sa predstojećom ceremonijom na Cetinju koja se tiče novog mitropolita SPC”.

Sigurnost građana Crne Gore mora biti najviši prioritet. Odgovornost je vlade da, u saradnji sa vjerskom zajednicom i opštinskim vlastima, postigne aranžman koji podrazumijeva odgovarajuće bezbjednosne i zdravstvene mjere u toku ovog događaja”, navela je Medoks na Tviteru, ističući da su sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje i dalje važni.

“U ova vremena moramo ih balansirati sa vrlo opipljivim izazovom koji predstavlja pristizanje delta soja virusa u Crnu Goru i potrebom da se izbjegavaju velika okupljanja bez striktne kovid kontrole”, napisala je Medoks.

Medoks je rekla da, osim Vlade, od velike pomoći mogu biti vođe na svim stranama političke i vjerske debate, tako što će pozvati na smirenost i tragati za putem koji podrazumijeva smanjenje tenzija.

Ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru oštro se protive crnogorske nacionalne organizacije, smatrajući da je riječ o provokaciji SPC kojom se simbolično želi pokoriti Crna Gora od strane Srbije.