Linkovi

Porast nasilja prema ženama u Egiptu


Egipćanka seče kosu u znak protesta zbog novog ustava, na demonstracijama na trgu Tahrir, 25. decembra 2012. Na plakatu pored nje piše: "ne marginalizovati položaj žena."
Egipćanka seče kosu u znak protesta zbog novog ustava, na demonstracijama na trgu Tahrir, 25. decembra 2012. Na plakatu pored nje piše: "ne marginalizovati položaj žena."

Žene su odigrale veliku ulogu u revoluciji kojom je srušena stara vlada Egipta. Medjutim, gotovo dve godine kasnije, mnoge kažu da nisu videle veće koristi od revolucije.

Skoro dve godine pošto je, u egipatskoj revoluciji obećana veća zastupljenost žena u političkom i društvenom životu, prava žena u Egiptu i dalje su neizvesna. Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je nasilje protiv žena u porastu, i pozivaju vladu da interveniše.

Žene su odigrale veliku ulogu u revoluciji kojom je srušena stara vlada Egipta. Medjutim, gotovo dve godine kasnije, mnoge kažu da nisu videle veće koristi od revolucije. Kada je reč o fizičkoj bezbednosti, aktivisti kažu da se položaj žena pogoršava.

Heba Morajef je direktorka egipatskog ogranka Hjuman Rajts Voča.

Bilo je toliko slučajeva pljačke, seksualnih napada, nedavno i slučajeva grupnog silovanja, a vladin odgovor na to je – naravno - bio nepostojeći.”

Aktivisti ističu da napori da se vlada navede da pomogne ženama nisu urodili plodom. Psiholog Fara Šaš radi sa žrtvama seksualnog nasilja.

“Kad god raspravljamo o ženskim pitanjima u parlamentu ili javnim debatama, oni obično kažu da to nije prioritet. Ne verujemo da su zaštita i učešće žena u javnom životu prioritet s ozbirom na sve što se dešava sa revolucijom i političkim sistemom…”

Dok su ženska prava bila nesigurna i u starom sistemu, pravni eksperti kažu da je novi kontroverzni ustav Egipta, usvojen prošlog meseca, dodatno oslabio garancije gradjanskih prava. Ova mlada žena bila je jedna od brojnih koje su izašle na ulice da iskažu svoju zabrinutost:

“U mnogim rečenicama iz Ustava nisu ni pokušali da navedu pitanja koja se odnose na žene da bi zaštitili njihova prava”.

Uz usvajanje zakona kojima se štite ženska prava, grupe za ljudska prava kažu da će biti potrebna reforma prosvetnog sistema u kojem se žene predstavljaju u podredjenim ulogama, ekonomije u kojoj su mnogi mladi ljudi bez posla, kao i društva koje ima tendenciju da za napad okrivljuje žrtvu.

Neke gradjanske grupe nude ženama zaštitu na protestnim skupovima i drugim mestima gde su ugrožene. Grupe za ljudska prava smatraju da to može da pomogne da se skrene pažnja na probleme žena, ali da je logika u pozadini – pogrešna.

Žene ne mogu da se stalno kreću egipatskim ulicama okružene živim štitom. Moramo da znamo da nas štiti sistem. Moramo da znamo da nas muškarci na ulici ne doživljavaju kao seksualne objekte”, ističe Fara Šaš.

Sve veći broj slučajeva gde su takozvani “zaštitnici” napadali osumnjičene je zabrinjavajući trend, kažu aktivisti kao što je Heba Morajef.

“Ta nova dozvola data privatnim gradjanima da se uključe u nasilje je čak i opasnija, jer onda imate slabljenje uloge države, a iskreno rečeno, to otvara vrata raznim vidovima osvetništva.”

Dok grupe za ljudska prava sa oprezom posmatraju islamističku vladu, one se slažu da je u svačijem interesu, uključujući i egipatske lidere, da preuzmu veću ulogu i povećaju zaštitu bezbednosti žena.
XS
SM
MD
LG