Linkovi

Prvi Osmomartovski marš u Crnoj Gori


Učesnici Osmomartovskog marša u Crnoj Gori
Učesnici Osmomartovskog marša u Crnoj Gori

Aktivistkinje za prava žena poručile su tokom Osmomartovskog marša da žele poštovanje svih stečenih prava, a zatražile su i veću zastupljenost žena u Skupštini.

Žene imaju najteže radne uslove u Crnoj Gori, najmanje su zaštićene na svom radnom mjestu, a najnezaštićenije u društvu su samohrane majke, ocijenio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

On je, na zasjedanju Ženskog parlamenta, kazao da u Crnoj Gori više ni materinstvo nije zaštićeno zbog prijetnji po posao, i poručio da parlament ta pitanja mora reafirmisati i ponovo vratiti u fokus svojih angažmana.

Kriza koja traje ugrožava osnovne elemente sigurnog življenja. Strah za egzistenciju i za porodicu kod žene je jači. Samohrana majka je najnezaštićenija osoba društva u krizi“, naveo je Krivokapić. To je, kako je kazao, ono što je izazov pred Crnom Gorom.

"Da stvorimo dovoljno materijalnih bogatstava, kojih neće biti ako ne bude pravde. Tada će biti i sigurnih žena, porodica, sigurne Crne Gore, sigurnih građana“, pojasnio je Krivokapić.

U Podgorici je danas održan prvi Osmomartovski marš u Crnoj Gori. Aktivistkinje za prava žena poručile su da žele poštovanje svih stečenih prava, a zatražile su i veću zastupljenost žena u Skupštini.

Marš je održan u organizaciji Centra za ženska prava i Centra za žensko i mirovno obrazovanje. Aktivistkinje su prošetale od Trga Republike do Skupštine Crne Gore, gdje su saopštile svoje zahtjeve.

Predstavnica Centra za ženska prava, Maja Raičević, kazala je da se žene u Crnoj Gori bore za nivo već stečenih prava.

„Postoje žene u Crnoj Gori koje rade po 14 sati dnevno, bez nadoknade, bez slobodnog dana, bez odmora. Takođe, rade nedjeljom i praznicima, a mi im ne pomažemo, jer odlazimo u markete da kupujemo i nedjeljom i praznicima. Budimo solidarni, ne kupujmo nedjeljom i praznicima, to je poruka našeg današnjeg skupa“, kazala je Raičević.

Na Osmomartovskom maršu okupilo se nekoliko desetina žena, koje su nosile transparente „Socijalna pravda - nećemo odustati“, „Feminizam je moj izbor“, „Feminizam = antifašizam“, „Zahtijevam dnevni, nedjeljni i godišnji odmor“, „Feminizam, strastvena politika“, „Hoću platu, ne ratu i kamatu“.

Raičević je saopštila da se današnji marš kretao do Skupštine Crne Gore, jer u crnogorskom parlamentu ima malo žena.

„Smatramo da je u XXI vijeku to već prevaziđeno. Najgori smo u regionu po broju žena u Skupštini i vrijeme je da se to mijenja“, kazala je Raičević.

Brojne političke partije i organizacije, čestitale su danas ženama njihov praznik.

XS
SM
MD
LG