Linkovi

Pakistanka Malala i Indijac Satijarti dobili Nobelovu nagradu za mir


Aktivista za dečija prava Kajleš Satijarti i pakistanska aktivistkinja Malala Jusafzai - dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir
Aktivista za dečija prava Kajleš Satijarti i pakistanska aktivistkinja Malala Jusafzai - dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir

Pakistanska tinejdžerka Malal Jusafzai, borac za obrazovanje i ženska prava, i Kajleš Satijarti, indijski aktivista za dečija prava, osvojili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Saoštavajući imena dobitnika nagrade u Oslu, predsednik Norveškog Nobelovog komiteta, Torbjorn Jagland, govorio je o hrabrosti i heroizmu dobitnika nagrade a takodje ukazao da, uprkos svojim razlikama, oni dele isti cilj.

“Komitet smatra da je izuzetno značajno što su se jedan hindu vernik I jedna muslimanka, jedan Indijac i jedna Pakistanka, udružili u zajedničkoj borbi za obrazovanje i protiv ekstremizma.”

Malala Jusafzai je prevalila dug put od borbe u Pakistanu, gde su joj Talibani pucali u glavu i skoro je ubili pre dve godine zbog njenog aktivizma u lokalnoj školi, do današnjeg formalnog saopštenja da je dobitnica Nobelove nagrade. Prošle godine ona je govorila pred Omladinskom skupštinom Ujedinjenih nacija.

“Jedno dete, jedan nastavnik, jedna knjiga I jedna olovka mogu da promene svet”, poručila je tada Malala.

Nagradu za mir sa Malalom deli Kajleš Satijarti, koji već godinama vodi kampanju u Indiji za prava dece. Zajedno sa drugim aktivistima, upadao je u fabrike i druga mesta da bi oslobodio decu koja su držana kao roblje, odnosno jeftina radna snaga. Ti aktivisti takodje su osnovali organizacju za obrazovanje dece i pomoć deci da se integrišu u društvo.

“To je velika čast za svu decu koja su bila lišena detinjstva širom sveta. To je priznanje za sve moje sunarodnike, Indijce. Ovo nije priznanje samo meni. To je priznanje svima koji se bore protiv radne eksploatacije dece u svetu”, izjavio je Satijarti.

Satijarti i Jusafzai oboje rade za dobrobit dece, i rade u susednim zemljama. Medjutim, izmedju njihovih zemalja postoji duboko nepovernje, a samo ove nedelje, došlo je do nekoliko smrtonosnih sukoba na granici.

Taj kontrast jasno uvidja Mustafa Kadri, specijalista za Južnu Aziju u organizaciji za jludska prava Amensti Internešnl.

“Moje lično osećanje je da Nobelov komitet ovim šalje poruku da Indija i Pakistan imaju zajedničku sudbinu. Suočavaju se sa istom vrstom izazova. Imaju veoma slične aktiviste koji se bore za bolju budućnost dece u tim zemljama.

Kadri i drugi stručnjaci danas su ukazali da, dok je dodeljivanje Nobela za mir dvoje aktivista za dečija prava priznanje njihovim zalaganjima, ono takodje predstavlja iskaz koliko je još posla preostalo na tom polju.

XS
SM
MD
LG