Linkovi

"Žene Srbije nisu samo mašine za rađanje"


Nove mere države Srbije usmerene ka povećanju nataliteta i poslednje obraćanje predsednika Aleksandra Vučića naciji, u kom je on značajan deo vremena posvetio temi negativnog priraštaja u Srbiji, izazvale su brojne reakcije u javnosti Srbije, na društvenim mrežama i među aktivistiknjama i organizacijama koje se bore za zaštitu ženskih prava.

Ženska platforma za razvoj Srbije tim povodom upitala je javno predsednika na koji način su Strategija za podsticanje rađanja i ekonomske mere populacione politike povezani sa pregovorima oko Kosova, kao i sa "odbranom bugarske granice" i "Gvozdenim pukom", što je on u svom izlaganju pomenuo.

"Verujemo da država mora da obezbedi uslove u kojima će žene i muškarci želeti da budu roditelji, i podsticati svoju decu da ostanu u zemlji radi života koji im omogućava razvoj, a ne nove ratove. Zbog toga nam je posebno značajno da se pitanje demografske politike odvoji od konflikata, jer svoju decu žene i muškarci žele da vide živu, zdravu i ostvarenu", saopštila je Ženska platforma.

Ta grupa ocenjuje da je načinom na koji ju je predstavio, Vučić demografsku politiku stavlja isključivo u kontekst konflikta i odbrane interesa nacije, dok je svrhu rađanja predstavio kao proizvodnju dovoljnog broja vojnika.

"U narativu u kojem se predsednik obratio javnosti nije bilo mesta za pitanje trajnog povećanja životnog standarda, probleme iseljavanja mladih i obrazovanih, kao i razvojne politike u okviru kojih bi trebalo rešavati demografski problem", piše u saopštenju.

Ženska platforma je poručila da demografske politike koje su usmerene samo na žene i samo na rađanje, ne daju adekvatan rezultat.

"Ni jedna pojedinačna politika ne rešava problem. Značajnu ulogu imaju ekonomski društveni i politički kontekst, a politike usmerene na kvalitet života su jedini efikasan odgovor na nisku stopu nataliteta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zabrinjava i trend kojim se kao uzrok nepovoljne demografske slike u javnosti sve češće spominje pobačaj i predlažu se mere ograničavanja prava na prekid neželjene trudnoće, dok istovremeno kontracepcija za žene nije besplatna, a u školama nema nastave o reproduktivnom zdravlju.

"Žene Srbije su ravnopravne gradjanke ove zemlje i nisu mašine za radjanje", navela je Ženska platforma.

Podsetimo, Aleksandar Vučić izneo je podatak u subotu da je broj rođenih beba po jednoj majci 1,44, odnosno da fali 0,8 dece po majci da bi natalitet došao na nivo proste reprodukcije stanovništva.

Zbog toga, nastavio je, Vlada je usvojila predlog mera koje će se primenjivati na svu decu rođenu od 1. januara 2018. godine i po kome će se za prvo rođeno dete ubuduće dobijati 100.000 dinara, za drugo po 10.000 dinara mesečno, do navršene druge godine deteta, za treće 12.000 dinara mesečno do navršene desete godine, a za četvrto dete, ukupno 18.000 evra tokom 10 godina.

Tako će, računa predsednik, majka sa četvoro dece od države za 10 godina dobiti pomoć vrednu 30 hiljada evra.

XS
SM
MD
LG