Linkovi

Zelenski - Tajmova ličnost 2022.


ARHIVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski peva himnu tokom posete gradu Izijumu u regionu Harkova, 14. septembra 2022.
ARHIVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski peva himnu tokom posete gradu Izijumu u regionu Harkova, 14. septembra 2022.

Uticajni američki nedeljnik Tajm (TIME) proglasio je predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za ličnost godine, navodeći da je inspirisao Ukrajince i osvojio globalna priznanja zbog svoje hrabrosti u odupiranju ruskoj invaziji.

Odbijajući da napusti ukrajinsku prestonicu Kijev na početku rata, dok su ruske bombe padale na grad, bivši glumac i komičar je bodrio svoje sunarodnike u video porukama emitovanim iz prestonice, i putovao po ratom razorenoj zemlji, navodi se u obrazloženju Tajmove odluke da Zelenskog proglasi za ličnost 2022. godine.

U utorak, Zelenski je posetio ukrajinske vojnike blizu linije fronta u istočnoj Ukrajini.

"Uspeh Zelenskog kao ratnog lidera se oslanja na činjenici da je hrabrost zarazna. Raširila se kroz ukrajinsko političko rukovodstvo u prvim danima invazije", napisao je Tajm o 44-godišnjem lideru.

Izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask bio je Tajmova ličnost godine za 2021, u godini kada je kompanija za električne automobile postala najuspešniji proizvođač automobila na svetu. Tajm tradicionalno bira ličnost godine još od 1927. godine.

XS
SM
MD
LG