Linkovi

Zabranjen ulazak u Crnu Goru 28 stranih državljana


Foto: Tviter/Mup Crne Gore
Foto: Tviter/Mup Crne Gore

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) saopštili su da su uskratili boravak i zabranili ulazak u Crnu Goru za 28 stranih državljana koji su radili za interese stranih službi.

Iz MUP-a je saopšteno da su, kroz operaciju koju je sprovela ANB, ove osobe indicirane kao “nosioci malignog uticaja sprovedenog za interese stranih službi”.

“U sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti koje sprovode MUP i ANB, a u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, preduzete su mjere i radnje u cilju uskraćivanja boravka i zabrane ulaska za 28 stranih državljana”, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će MUP i ANB, zajedno sa ostalim crnogorskim institucijama, nastaviti da prate bezbjednosne rizike.

“I u skladu sa tim preduzimati sve raspoložive mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju zaštite nacionalne bezbjednosti i interesa Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević saopštio je da je “na zahtjev ANB-a ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru”, dok je ministar pravde Marko Kovač saopštio da je “nerazumljivo i neprihvatljivo da bez ikakvog povoda bude zabranjen pristup Božoviću”.

"Ovakvi akti bi morali biti preispitani, a čelni ljudi ANB-a pozvani na odgovornost, ako se utvrdi da je ovakva odluka donijeta na osnovu političkih i diskriminatornih aršina" napisao je Kovač na Tviteru.

Vlada Crne Gore je u novembru 2020. Božovića proglasila personom non grata s obrazloženjem da se “kontinuirano miješao u unutrašnje stvari Crne Gore i ponašao nespojivo sa standardima diplomatske funkcije”.

Iz od Ambasade Srbije u Podgorici, je u avgustu saopšteno da je Božović ambasador sve dok predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić) ne donese ukaz o njegovom opozivu sa dužnosti".

XS
SM
MD
LG