Linkovi

Šest ruskih diplomata proglašeno nepoželjnim u Crnoj Gori


Zastave Crne Gore i Rusije
Zastave Crne Gore i Rusije

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da je proglasilo šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u toj zemlji personama non grata.

Ambasada Rusije obustavlja rad konzularnog odeljenja

Ambasada Rusije u Crnoj Gori obavijestila je večeras svoje građane da će od “zbog neprijateljskog postupanja crnogorskih vlasti” prema ruskoj ambasadi, sjutra biti obustavljen rad konzularnog odjeljenja Ambasade na neodređeno vrijeme.

"Poštovani građani Ruske Federacije, prinuđeni smo da vas obavijestimo da je zbog neprijateljskog postupanja crnogorskih vlasti prema Ambasadi Ruske Federacije u Crnoj Gori, od 30. septembra 2022. godine obustavljen rad konzularnog odjeljenja Ambasade na neodređeno vrijeme”, piše u objavi Ambasade Rusije na Tviteru.

U objavi se navodi da se građani Ruske Federacije za konzularne usluge mogu obratiti ambasadama Ruske Federacije u susjednim zemljama, a obavješenje je podijeljeno i na društvenim mrežama, sa naglaskom “važne informacije”.

U saopštenju se navodi da su diplomate proglašene nepoželjnim zbog, kako je navedeno, aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dvije države.

Prethodno je, u istom danu, portparol Specijalnog državnog tuzilastva (SDT) tužilac Vukas Radonjić saopštio je da su u Podgorici u toku policijski pretresi stanova više osoba osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i špijunažu.

"Na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, a po naredbi Višeg suda u Podgorici, policija vrši pretresanje stanova i drugih prostorija više građana, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža", rekao je Radonjić u zvaničnoj izjavi.

Prema njegovim riječima, u policijsko-tužilačkoj akciji "za sada niko nije lišen slobode".

Akciju SDT-a pohvalio je i premijer Dritan Abazović.

"Samo sam dužan da pozdravim akciju SDT-a, riječ je o međunarodnoj akciji koja se realizuje sa našim partnerima s ciljem očuvanja nacionalnih interesa", poručio je Abazović.

Pojedini lokalni mediji javili su, pozivajući se na nezvanične izvore, da policija pretresa stanove osoba osumnjičenih za špijunažu u korist Rusije, što za sada nije zvanično potvrđeno.

XS
SM
MD
LG