Linkovi

DF o navodima da ih je finansirala Rusija: Zamijenili ste nas sa Roćenom


Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević (L) i Andrija Mandić (Foto: Glas Amerike)
Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević (L) i Andrija Mandić (Foto: Glas Amerike)

Demokratski front saopštio je u srijedu, povodom navoda izvora iz američke administracije da je ta koalicija primala novac od Ruske Federacije i oligarha Olega Deripaske, kako ih je Stejt department “izgleda zamijenio sa Milanom Roćenom, savjetnikom predsjednika Mila Đukanovića i bivšim šefom diplomatije i ambasadorom Crne Gore u Moskvi.

“Izgleda da ste nas zamijenili sa Milanom Roćenom”, poručili su iz Demokratskog fronta kako su rekli, “neimenovanom zvaničniku Stejt departmenta”, aludirajući na navodne Roćenove veze sa Deripaskom.

Izvor iz američke administracije upoznat sa konkretnim slučajevima je na brifingu za novinare saopštio da su Demokratski front i član Predsjedništva BIH, Milorad Dodik, dobijali tajne novčane iznose od Ruske Federacije, u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu.

Isti izvor rekao je da su Deripaskini saradnici obezbjeđivali fondove Demokratskom frontu 2016. i vjerovatno prije izbora 2018, putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija.

Prema navodima tog izvora, Rusija je 2017. obezbijedila Demokratskoj stranci Albanije oko pola miliona dolara kroz kompanije koje pokrivaju nezakonite aktivnosti.

Opoziciona Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića saopštila je da o onome o čemu su u toj partiji nebrojeno puta govorili “sada izvještavaju i renomirani inostrani mediji”.

“Moskva je, preko ovdašnjih političkih struktura, težila i teži da stabilizuje Crnu Goru”, napisao je generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović na Tviteru i dodao da “sa takvima nema puta u EU, niti realizacije obaveza po osnovu članstva u NATO”.

Ivan Vujović, generalni sekretar Socijaldemokratske partije ironično je prokomentarisao navode o finansiranju DF-a od strane Rusije, navodeći da “nije moguće da je Putin finansirao DF”.

“Drznuli se Amerikanci da ovako blate Dritanove evropske partnere iz DF-a”, napisao je Vujović na Tviteru, i nastavio u ironičnom tonu da je “ovo maslo crnogoskih ekstremista, da spriječe Dritana (Abazovića) i DF u borbi protiv korupcije”.

Dvojicu lidera DF-a, Andriju Mandića i Milana Knezevića, Viši sud je 2020. osudio, zajedno sa još jedanaest optuženih - uključujući i dvojicu Rusa, na zatvorske kazne zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma, prema optužnici, orkestriranog iz Rusije.

Odlukom Apelacionog suda iz februara 2021. oborena je prvostepena presuda iz maja 2020, kojom je trinaest optuženih osuđeno na ukupno 70 godina zatvora, dok je početak novog suđenja u Višem sudu više puta odložen.

Nakon izbora 2020, Demokratski front sa Demokratama i URA-om prekinuo je 30-godišnju vladavinu DPS-a podržavajući Vladu Zdravka Krivokapića, da bi nakon nedavnog pada Vlade Dritana Abazovića ponovo okupio “staru većinu” na dogovore o Vladi.

XS
SM
MD
LG