Linkovi

Vulin sa ambasadorkom Kine: Srbija odustala od vežbi zbog pritiska iz EU


Sastanak ambasadorke Kine Čen Bo i ministra odbrane Aleksandra Vulina (foto: Ministarstvo odbrane)
Sastanak ambasadorke Kine Čen Bo i ministra odbrane Aleksandra Vulina (foto: Ministarstvo odbrane)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo i na tom sastanku ponovio da je Srbija obustavila međunarodnu saradnju u oblasti odbrane pod "strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije".

"Republika Srbija je uspela da sačuva vojnu neutralnost, jer smo ubeđeni da je to prava mera odnosa sa svim zainteresovanim stranama", istakao je ministar Vulin, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane je prošle nedelje saopštio da Srbija u narednih nekoliko meseci obustavlja vojne vežbe sa svim istočnim i zapadnim partnerima, a nakon što je objavljeno učešće Srbije na zajedničkoj vojnoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom.

Vulin je i tada rekao da je odluka donesena pod pritiskom iz EU, na šta je iz Evropske komisije stigao odgovor da Srbija treba da se ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela na putu ka EU, u šta spada i usklađivanje spoljne politike. Beograd se ranije pridružio Deklaraciji EU o izborima u Belorusiji.

"Srbija čuva prijateljstvo sa Kinom"

Ministar Vulin je na sastanku sa kineskom ambasadorkom Čen Bo poručio da zajednički projekti Srbije i Kine dobro napreduju zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Aleksandra Vučića i Ši Đinpinga.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Čen Bo je prenela podršku Kine očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, dok je Vulin potvrdio da Srbija podržava politiku "jedne Kine".

Srbija je, prema medijskim navodima, od Kine kupila sistem protivvazdušne odbrane FK-3, a ranije su iz Kine u Srbiju stigle i bespilotne letelice.

Srbija i Kina sarađuju i u oblasti telekomunikacija, a dve zemlje su ranije potpisale i Memorandum o saradnji u oblasti istraživanja svemira.

XS
SM
MD
LG