Linkovi

Vučić: Srbija spremna da prihvati i primeni sporazum EU o dijalogu


Predsednik Srbije tokom obraćanja nakon susreta sa međunarodnim izaslanicima u Beogradu (Fonet/Milica Vučković)
Predsednik Srbije tokom obraćanja nakon susreta sa međunarodnim izaslanicima u Beogradu (Fonet/Milica Vučković)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna da prihvati koncept i radi na primeni predloženog sporazuma o dijalogu Kosova i Srbije.

"S tim što sam izrazio brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju. Ne mogu da govorim o tome jer predlog nije javan", rekao je Vučić nakon susreta sa međunarodnim diplomatskim timom koji je prethodno boravio na Kosovu.

Predsednik Srbije je u obraćanju nakon razgovora ukazao da je diskusija, kako je označio, bila otvorena i ozbiljna.

"Saglasni smo da zamrznuti konflikt nije rešenje. Pitanje je trenutka kada će ga neodgovorni pojedinci odmrznuti i urušiti mir i stabilnost na Balkanu", rekao je Vučić.

Izneo je tvrdnju da je bio suočen sa problemima i izazovima koji bi, kako je ukazao, bili stavljeni pred Srbiju - ukoliko se ne bi saglasila sa predloženim planom.

"Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke, plus Miroslav Lajčak, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Methiji. Smatramo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je ne samo obećana nego i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, pošto je tek posle toga moguć razgovor i kakva takva normalizacija situacije", istakao je predsednik Srbije.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je, posle razgovora pet međunarodnih predstavnika sa Aleksandrom Vučićem, da je predsednik Srbije, kako se izrazio, prikazao odgovoran pristup.

"Pokazao je volju da donosi teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije. Imali smo intenzivnu, tešku, ali i otvorenu diskusiju i rezultat je da se osećamo ohrabreno", rekao je Lajčak posle razgovora.

Takođe, istakao je značaj osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Primena sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom je ključan element za stabilnost. Ostajemo ubeđeni da je plan koji smo predstavili u septembru, a razmatrali danas, najbolji za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i evropskih integracija regiona. Nastavićemo rad
bez odlaganja
", poručio je Lajčak u Beogradu u ime delegacije koju je predvodio.

Osim njega u razgovorima su učestvovali američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Francuske Emanuel Bone, Nemačke Jens Plotner i savetnik italijanske premijerke Frančesko Talo.

Lajčak u Prištini: Očekivali smo bolje razumevanje prilika koje pruža predlog o normalizaciji

Strana diplomatska delegacija je pre Beograda boravila u Prištini. Tamo je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio, posle sastanka evropsko-američkog tima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da su zapadne diplomate očekivale više razumevanja za predlog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Glavna tema sastanka evropsko-američkog tima koji se danas u Prištini sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem bila je predlog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji podržavaju Nemačka, Francuska i Sjedinjene Američke Države, rekao je Lajčak.

Međunarodni izaslanici na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

"Kao što znate, došli smo ovde danas sa veoma jakom delegacijom EU, SAD, i višim predstavnicima Nemačke, Francuske i Italije, što je samo po sebi signal da smo veoma posvećeni normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a sve pomenute sile su snažno stale iza ove inicijative”, rekao je Lajčak.

Pored Miroslava Lajčaka u evropsko-američkom timu bili su i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izaslanici Francuske i Nemačke Emanuel Bone i Jens Plotner i savetnik premijera Italije Frančesko Talo.

“Proveli smo više od dva sata sa premijerom što vam samo govori da je sastanak bio dug, nije bio lak, ali je bio veoma iskren i otvoren. Još je rano za davanje bilo kakvih dramatičnih izjava, zato što smo, kao što znate, na sredini naše misije, i nastavićemo je u Beogradu, tako da nema mnogo toga što mogu da kažem. Ono što svakako želim da kažem u ovom trenutku je da smo očekivali bolje razumevanje prilika koje pruža ovaj predlog. Nadam se da ćemo doći do toga, do potpunog razumevanja, i do potpunog korišćenja potencijala ovog predloga. Nastavićemo da radimo na tome ", rekao je Lajčak.

Međunarodni zvaničnici u prestonicama Kosova i Srbije borave u okviru nastojanja za intenziviranje dijaloga dve strane i promovisanja procesa integracija.

Poslednje mesece pregovaračkog procesa Kosova i Srbije obeležilo je i sve češće pominjanje evropskog predloga za dijalog dve strane - zasnovanog na dokumentu čiji su autori, kako je to saopšteno, Francuska i Nemačka.

U javnosti se pojavilo nekoliko verzija – ali, za sada, nije potvrđena autentičnost nijedne od njih.

U pojedinim krugovima predlog se posmatra i tumači čak i kao moguća osnova budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

XS
SM
MD
LG