Linkovi

Vučić: Prekid integracija i zaustavljanje investicija ako Srbija ne prihvati francusko-nemački plan


Konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića (foto: Fonet)
Konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića (foto: Fonet)

Francusko-nemački plan je praktično postao novi pregovorački okvir za Srbiju od koje se traži i da se ne protivi ulasku Kosova u Ujedinjene nacije, izjavio je u ponedeljak uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U dramatičnom televizijskom obraćanju građanima, Vučić je rekao da je Srbija pod velikim pritiskom da prihvati evropski plan iza koga su stale sve države članice EU, kao i da mu je tokom nedavnih razgovora sa evro-američkom petorkom jasno predočeno kakve posledice čekaju Srbiju ukoliko ne prihvati plan.

Kako je rekao, posledice koje su mu direktno predočene su jako teške: od prekida bezviznog režima slobodnog putovanja u EU, preko prekida evropskih intergacija Srbije, do, za Vučića - najteže posledice – prekida i povlačenja investicija iz Evrope.

„Srbija mora da učestvuje u razgovoru i mora da nastavi evropski put, jer bi u suprotnom bila i politički i ekonomski izolovana“, rekao je Vučić i izneo podatak da samo nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 80 hiljada radnika i da je godišnja razmena za vodećom evropskom ekonomijom 8,2 milijarde evra.

S druge strane, Kosovo će u bližem ili daljem narednom periodu - prema njegovim rečima - dobiti prijem u Savet Evrope i NATO i to su stvari koje Srbija ne može da spreči.

Izbegavajući da govori o samom francusko-nemačkom planu, Vučić je rekao da je on sada postao jako važan i da Evropa sada insistira na njemu zbog promenjenih geopolitičkih okolnosti - zbog toga što je Evropa praktično u ratu - i da više ne želi da toleriše bilo kakvo iskakanje.

Prema Vučićevom mišljenju, rat u Ukrajini je najveći problem Srbije, jer je zbog neuvođenja sankcija Rusiji na radaru svima, kao i zbog stalnih napora kosovskog premijera Aljbina Kutija koji pokušava da pokaže da je Srbija za sve kriva.

Govoreći o tome šta je rešenje za kosovski problem i šta će Srbija da radi ubuduće, on je ponovio tezu da je protiv zamrznutog konflikta na Kosovu i da treba težiti kompromisnom rešenju. Iako, kako je rekao, ne veruje u mogućnost kompromisnog rešenja sa Kurtijem, Vučić je poručio da Srbija mora da razgovara sa Albancima i EU kako bi se postigla normalizacija odnosa.

Takođe, predsednik Srbije je ponovio da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) prioritet za Srbiju, da ZSO ne može da bude nevladina organizacija, već da je dogovorom koji je potpisao sa tadašnjim kosovskim premijerom Isom Mustafom način formiranja i uloga ZSO regulisana u 22 tačke.

Takođe je rekao i da su Sjedinjene Države ozbiljne u nameri da se formira ZSO.

On je rekao i da je na današnjem sastanku sa Vladom Srbije dogovoreno kako će i šta će koji organ da radi kada stvari po Srbiju postanu ozbiljne. Takođe, Vučić je najavio i da će drugi državni organi – pre svih skupština i vlada - morati da preuzmu odgovornost i uključe se u rešavanje problema, a nije isključio ni mogućnost da se i građani izjasne o svemu što je pred Srbijom.

XS
SM
MD
LG