Linkovi

Vučević: Nadam se Ol-Staru i plej-ofu


Vučević: Nadam se Ol-Staru i plej-ofu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Jedan od najboljih evropskih košartkaška u NBA ligi za Glas Amerike govori o ičnim i ambicijama tima ove sezone, novom treneru, All-Star vikendu i planovima u vezi sa crnogorskim nacionalnim timom...

Crnogorski košarakaš Nikola Vučević jedan je od najboljih evropskih košarakaša koji ove sezone igraju u NBA ligi i bez dileme najuspešniji od onih iz zemalja bivše Jugoslavije. Prilikom nedavnog gostovanja njegovog Orlanda u Vašingtonu, Vučević je za "Glas Amerike" govorio o ličnim i ambicijama tima ove sezone, novom treneru, All-Star vikendu i planovima u vezi sa crnogorskim nacionalnim timom.

Nikola Vučević je i ove sezone lider mladog tima sa Floride, koji je sasvim sigurno jedno od prijatnijih iznenađenja u NBA ligi. Orlando je cele prošle sezone ostvario 25 pobeda, a u ovogodišnjem šampionatu već ima 20, iako je do kraja ostalo još više od pola sezone.

„Zadovoljni smo kako igramo, pogotovo u napadu smo ostvarili veliki napredak, igramo baš dobro timski, u odbrani imamo malo uspona i padova, to želimo da popravimo. Mislim da će nam to pomoći da dostignemo još veći kvalitet“.

Orlando je ovu sezonu počeo sa novim trenerom - Skotom Skajlsom, koji je poznat po tome da insistira na odbrani. Vučević kaže da Skajls ima velike zasluge za napredak tima.

„Mislim da je on pomogao ne samo meni, nego i čitavoj ekipi da bolje igramo u odbrani. Statistički smo mnogo bolji u odbrani u odnosu na prošlu godinu. Kao što sam rekao, imali smo uspona i padova, ali čini mi se da smo u jednom trenutku čak bili prvi u odbrani po tim brojkama. Sad smo malo pali, ali moramo da uspemo to da vratimo, to je naš najveći kvalitet, da budemo dobra ekipa u odbrani i da ne zavisimo od napada. Što se mene tiče individualno, ja sam dosta popravio igru u odbrani, bilo je uvek nekih kritika na račun moje odbrane, ali mislim da to nije uvek bilo opravdano, da je imalo veze i sa ekipom i svim ostalim. S obzirom da i ekipa igra bolje odbranu i meni je lakši posao i svakom igraču individualno. Kada se radi o brojkama u napadu, u početku sezone je bilo malo privikavanje, dok smo se svi uklopili svi, bila je drugačija petorka, novi trener, novi sistem, treba malo vremena da se uklopim u sve to, ali evo u poslednje vreme počeo sam malo bolje da igram. Međutim, najbitnije mi je da ekipa pobeđuje, a brojke će doći, to je manje bitno".

Posle serije odličnih partija Vučevića u decembru i dobrog rezultata ekipe, koja je u novu godinu ušla sa skorom 19-13 i u situaciji da se bori za plej-of, lokalni mediji i navijači Orlanda nadaju se da bi crnogorski internacionalac u februaru mogao da dobije poziv i za All-Star utakmicu.

„Nadam se, to je sigurno san svakog igrača, da se nađe među najvećim zvezdama tog vikenda, da bude izabran u najboljih 24 igrača. To je veliki uspeh i pogotovo bi bio veliki uspeh za mene kao mladog igrača i ogromna motivacija. Nadam se da ću u tome uspeti... pokušavam da ne razmišljam mnogo o tome, a opet teško je, pogotovo u zadnjih 15-20 dana kako sam imao nekoliko dobrih utakmica svi su počeli da pričaju o tome i stalno mi pominju to i vidim po ovim društvenim mrežama da glasaju, tako da pokušavam da ne razmišljam mnogo o tome. Pokušavam da se fokusiram na igru, jer ako budem nastavio da igram dobro, a ekipa bude pobeđivala, onda mislim da ću imati realne šanse“.

I ekipa i Vučević imaju jasan plan kada je reč o sezoni koja je u toku.

„Prvenstveni cilj nam je da izborimo plej-of. Nećemo da preskačemo stepenike, idemo korak po korak da bi uspeli da vidimo gde smo... Mislim da je ekipa još veoma mlada, treba da stekne to neko iskustvo. Kada bi uspeli da izborimo plej-of, mislim da bi to bio veliki uspeh u odnosu na prošlu sezonu i gde smo bili poslednjih par godina, ali o tom potom, dobro igramo možda uspemo i da ostvarimo veći uspeh, obezbedimo prednost domaćeg terena u plej-ofu. Ali opet, ne razmišljam mnogo o tome, dosta je rano, mnogo ekipa ima sličan skor, jedan poraz vas izbaci iz plej-ofa, jedna pobeda vas stavi na drugo mesto, tako da mi moramo da se fokusiramo na svaku sledeću utakmicu i razmišljamo samo o tome“.

Vučević je zbog lošeg odonosa sa bivšim selektorom Crne Gore Lukom Pavićevićem propustio poslednji kvalifikacioni ciklus, a nacionalni tim nije uspeo da izbori plasman na Evropsko prvenstvo, koje je održano u septembru. Pavićevića je posle tog neuspeha zamenio Bogdan Tanjević, pa je i Vučevićev odgovor na pitanje o reprezentaciji očekivan...

„Sad je došao novi trener... šta je bilo bilo je, to su davno prošle priče, tako da ne razmišljam više o tome. Razmišljam samo o budućnosti i narednim kvalifikacijama“.

XS
SM
MD
LG