Linkovi

Peković: Imamo tim za plej-of


Zvezde tima: Riki Rubio, Kevin Lav i Nikola Peković
Zvezde tima: Riki Rubio, Kevin Lav i Nikola Peković

Crnogorski internacionalac smatra da njegove Minesota Timbervulvse na putu ka plasmanu u doigravanje mogu da spreče samo povrede...

Košarkaški tim iz američke prestonice Vašington Vizardsi, početkom nedelje ugostili su Minesota Timbervulvse, u kojem i ove sezone odlične partije pruža crnogorski centar Nikola Peković. U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, Peković kaže da njegov tim ove godine ima velike ambicije i najavljuje da će se staviti na raspolaganje selektoru nacionalnog tima u narednim akcijama.

Minesota je, četvrtu nedelju od početka NBA sezone, među boljim timovima u zapadnoj konferenciji. Jedan od najvažnijih igrača u timu, uz oporavljenog Kevina Lava, je Nikola Peković, koji kaže da je veoma zadovoljan dosadašnjim učinkom.

"U odnosu na prethodne godine imamo odličan početak. Nadam se da ćemo nastaviti tako da igramo u nastavku sezone. Sigurno je olakšavajuća okolnost što smo doveli neke nove igrače, koji nam mnogo pomažu u napadu i odbrani. Jedna od bitnijih stvari je da smo svi zdravi. Imali smo dosta problema prethodnih godina i iako je ovo tek početak duge sezone, nadam se da će ostati tako čitave sezone. Mislim da su ove godine ambicije više nego i jedne godine da se uđe u plej of, jer stvarno mislim da imamo tim za plej of. Samo treba da ostanemo zdravi. Mislim da je to jedini uslov koji može da nas spriječi da uđemo u plej of“.

Nikola Peković u razgovoru za Glas Amerike
Nikola Peković u razgovoru za Glas Amerike
Odlične partije prethodnih godina, Pekoviću se ljetos donijele unosan petogodišnji ugovor sa Timbervuvlsima, zbog kojeg crnogorski centar ne osjeća dodatan pritisak.

"Baš su me to pitali novinari iz Amerike, da li to predstavlja neki veći pritisak za mene. Ne predstavlja. Mislim da je to samo dokaz nečega što sam ja zaslužio mojim dosadašnjim radom i samo treba da nastavim da radim stvari koje sam i do sada radio i mislim da će to biti u redu“.

Nikola naglašava da odlično sarađuje sa trenerom Rikom Adelmanom, koji ima veliko iskustvo sa igračima sa Balkana, s obzirom na to da je trenirao tim Sakramenta dok su u njemu igrali Vlade Divac i Peđa Stojaković.

"Ukazao mi je veliko povjerenje, samim tim što me je prvije dvije godine stavio za startnog centra i stvarno imamo sjajnu saradnju. Ja sam mnogo puta rekao da sam ga gledao dok sam bio klinac, tada još nisam igra košarku, kako radi sa Vladom i Peđom u Sakramentu, i sada mi je trener. Tako da mi je stvarno velika čast da igram za njega i mislim da je sigurno jedan od najboljih trenera u NBA. Od svakog od nas izvlači ono što je najbolje i uvijek nas stavlja na pravu poziciju“.

Pekoviću je ovo četvrta godina u Mineapolisu. Kaže da se navikao na život u tom gradu, iako mu nedostaju porodica i prijatelji. U stalnom je kontaktu sa drugim crnogorskim igračem u NBA ligi Nikolom Vučevićem, koji takođe igra sjajno u Orlandu.

"Čujemo se redovno. Odlični smo prijatelji. Razmjenjujemo iskustva i privatno se stalno čujemo. U kontaktu sam i sa nekim drugim igračima“.

Crnogorskog reprezentativac, zbog obaveza u vezi sa potpisivanjem novog ugovora, ove godine nije igrao na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Peković ističe da mu je žao što nije mogao da se odazove pozivu nacionalnog tima.

"Imao sam privatne obaveze koje sam stvarno morao d završim i to mi je bilo na prvom mjestu. Ovo što sam završio ovog ljeta je nešto za šta sam se borio svih ovih godina i za što sam radio svih ovih godina tokom moje košarkaške karijere. Sad me ništa ne sprečava da se odazovem svim sledećim reprezentativnim akcijama. Dosta ljudi me je osuđivalo što nisam igrao za reprezentaciju, a mislim da su to i neki drugi razlozi. Ali stvarno jedini razlog zbog kojeg nisam mogao da igram bilo osiguranje i neke druge stvari vezane za moj tim. Sigurno ću u nekom sledećem okupljanju dokazati da mnogi nisu bili u pravu“

Centar Minesote za Glas Amerike kaže da na internetu prati i utakmice balkanskih klubova, uglavnom Partizana koji mu je, kako kaže, prva kuća i gdje i dalje ima veliki broj prijatelja.
XS
SM
MD
LG