Linkovi

Erdogan: Želimo razmenu sa Srbijom od 5 milijardi dolara


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rukuje se sa domaćinom, predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, tokom zvanične posete Turskoj, u Ankari, 6. maja 2018. (Foto: FoNet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rukuje se sa domaćinom, predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, tokom zvanične posete Turskoj, u Ankari, 6. maja 2018. (Foto: FoNet)

Drugog dana posete Turskoj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa domaćinom, predsednikom Turske Redžepom Tajipom Ergodanom, koji je tom prilikom poručio da će njegova zemlja nastaviti da radi na jačanju mira i stabilnosti na Balkanu, dok je Vučić istakao da Srbija ne može da podržava pučiste i one koji hoće da ruše legalno izabranu vlast. Dva predsednika su govorila i o sve boljim odnosima dve zemlje.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je je cilj njegove zemlje da razmena sa Srbijom dostigne pet milijardi dolara, i poručio da će raditi i dalje na jačanju stabilnosti i mira na Balkanu, uprkos onima kojima to smeta.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Erdogan je upozorio da, međutim, postoje neki kojima smetaju dobri odnosi Turske sa Srbijom i BiH "i pokušavaju da manipulišu naporima i menjaju činjenice".

On je rekao da Zapad ima problema s turskim aktivnim delovanjem na Balkanu i dodao da će Turska nastaviti da nanosi udarce onima koji pokušavaju da izazovu krizu i nestabilnost u Turskoj i regionu.

Vučić i Erdogan su istakli čvrstu opredeljenost borbi protiv terorizma i najavili dalju saradnju u toj oblasti, a predsednik Srbije je istakao da je Turska najveća sila na Balkanu, i da je to odgovor onima koji se pitaju zašto je ta zemlja značajna za Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom zvanične posete Turskoj, u Ankari, 7. maja 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom zvanične posete Turskoj, u Ankari, 7. maja 2018.

Vučić je govorio i o odličnim ekonomskim i trgovinskim odnosima dve zemlje, ali je poručio i da Srbija ne može da podržava pučiste:

"Srbija nije krila ni jednog trenutka, i ja to ni danas nisam krio, da ne može da podržava pučiste i one koji bi da ruše demokratsku i legalno izabranu vlast u Turskoj. Iz Srbije je, i pre brojnih, mnogo većih i važnijih turskih saveznika, u toj teškoj noći kada je bila napadnuta demokratija u Turskoj, izašla sa javnim osudom napada na tursku demokratiju, osudom napada na predsednika Erdogana", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Ankari.

Drugog dana zvanične posete Turskoj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa predsednikom Skupštine Turske Ismailom Kahramanom i istakao da su odnosi dve zemlje sve bolji i da se nada da će biti još bolji.

Vučić je položio je venac i odao počast osnivačku moderne turske države Mustafi Kemalu Ataturku, a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i turski ministar saobraćaja Ahmet Arslan, potpisali su Memoradum o saradnji dva ministarstva, koji obuhvata buduće zajedničke programe obuke, tehničke pomoći i opreme u oblasti drumskog, železničkog, avio i vodnog saobraćaja.

Reč je o rehabilitaciji regionalnih puteva Novi Pazar - Tutin i Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar, kao i o gradnji obe deonice autoputa Beograd - Sarajevo, koje se nalaze u Srbiji.


Vučić: Niko da Albancima kaže dosta



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Ankari i da kosovskim Albancima nalog "dosta" mogu da kažu samo oni "koji to neće da im kažu, oni koji su učestvovali u stvaranju takozvane nezavisnosti Kosova".

"Oni misle da je nužno zlo to što moraju da trpe nekakve Srbe i nekakvu Srbiju", rekao je Vučić novinarima u Ankari, a komentarišući izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, ironično je konstatovao da je on "očigledno stručnjak za pravnu državu i državno-pravni poredak", pa mu čestita na tome.

“Ali ono što je potpuno jasno je da njima ne pada na pamet nikakve kompromise da prave”, rekao je još Vučić i dodao da, “kad imate podršku najveće sile sveta, onda valjda možete da govorite šta želite”.

XS
SM
MD
LG