Linkovi

Oštre reakcije na izjavu Erdogana


Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan prilikom jednog od ranijih susreta
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan prilikom jednog od ranijih susreta

Oko 1.000 kosovskih Srba protestovalo ispred vlade, a reči premijera Turske osudili i premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić...

Jučerašnja izjava premijera Turske Redžepa Erdogana da je Kosovo Turska i da je Turska Kosovo, vrlo je oštro dočekana u Beogradu. Grupa kosovskih Srba protestovala je danas zbog toga ispred zgrade Vlade Srbije, a reagovovali su i premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.

Zabrana Prištine srpskim državnicima da dolaze na Kosovo, kao i izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska i da je Turska Kosovo, glavni su razlozi današnjeg protestnog skupa oko 1.000 Srba sa Kosova ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici.

Oni su skandiranjem Aleksandru Vučiću i Aleksandru Vulinu zahtevali da im se obrate, a pošto je izašao pred okupljene, potpredsednik Vlade je obećao da će posetiti Kosovo pre lokalnih izbora, zakazanih za 3. novembar:

"Ali je strašno važno da mi pokažemo da ne mogu da nas podele, da ne mogu da nas posvađaju. A ja vam sad kažem – pa neka oni hapse koga god hoće, zajedno sa Aleksandrom Vulinom, pre kraja kampanje, doćiću i posetiti gotovo sva vaša mesta na Kosovu i Metohiji".

Kritukujući izjavu turskog premijera, Vučić je rekao da Srbija poštuje veličinu i snagu Turske, ali da nikada neće dozvoliti da je ponižavaju i ruše. Istovremeno, on je rekao i da je očekivao da će iz EU stići poruka da je Brisel šokiran porukom Erdogana.

Izjavu premijera Turske kritivao je i premijer Srbije Ivica Dačić, koji je rekao da je Erdogan to rekao u Prizrenu, u okviru kampanje za lokalne izbore. Prema Dačićevim rečima, ne može se graditi normalizacija odnosa Beograda i Prištine tako što se Erdoganu dozvoljava ono što se brani srpskim zvaničnicima, kojima nije dozvoljen odlazak na Kosovo:

"Očigledno je da tu postoje neke izjave koje svakako ne idu u prilog javno izraženoj želji Turske da razvija dobre odnose i sa Srbijom. U svakom slučaju, naše Ministarstvo spoljnih poslova će preduzeti šta treba da preduzme. Ukoliko se žele naši korektni i dobri odnosi, a ja mislim da se oni jesu razvijali u tom smeru, ovako nešto ne sme da se dešava. Zato što je to direktna provokacija usmerena ka Srbiji".

A u Beogradu je danas boravio i šef UNMIK-a Farid Zarif, koji se osim sa premijerom Ivicom Dačićem, sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Nikolić je u razgovoru sa Zarifom istakao da Priština mora da sprovede sve što je dogovoreno briselskim sporazumom. Zarif je istakao da smatra da je važno da se poštuju osnovni principi demokratije i održe pošteni izbori, kako bi se na taj način stvorili uslovi da se razgovori između Beograda i Prištine mogu nastaviti.
XS
SM
MD
LG