Linkovi

Vučić i Izetbegović u Turskoj: Sa Erdoganom o regionalnim odnosima


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (centar) sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (levo) i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Istanbulu, 29. januar 2018.

Sa predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom kao domaćinom, u Istanbulu su se sastali i razgovrali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. Odnosi Srba i Bošnjaka, kao i odnosi Srbije i BiH bili su glavna tema ovog susreta.

Za bosanskog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića rezultat sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Istanbulu mogao bi da ima istorijski značaj, dok je srpski predsednik istakao da je uveren da su tokom današnjeg razgovora uspeli da obezbede trajan i siguran mir za srpski, bošnjački i hrvatski narod u BIH.

Imali smo veoma dobre razgovore sa Izetbegovićem o odnosima Srba i Bošnjaka, rekao je Vučić posle susreta kome je domaćin bio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Pričali smo naravno i o odnosima u Bosni i Hercegovini, o odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine. I ono što je najvažnije za ljude, to je da sam uveren da ćemo uspeti zajedničkim naporima da obezbedimo trajan i siguran mir. I za srpski narod, ali i za Bošnjake, i za Hrvate, i za sve druge koji žive na teritoriji BiH. Naš je dogovor da, šta god da se dešava, kako god da se dešava, mir i stabilnost moraju da budu sačuvani", rekao je srpski predsednik.

Vučić je rekao da se razgovaralo o projektu mosta Bratunac-Ljubovija, dok je Bakir Izetbegović rekao da je Erdogan obećao da će se pronaći način da se izgradi autoput koji bi napravio krug Sarajevo-Beograd-Sarajevo.

Osim toga, od istorijskog značaja moglo bi da bude i ono na čemu je insistirao Vučić, koji je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom, dodao je Izetbegović, a Vučić je ponovio stav da Srbija poštuje integritet BIH i sve što je Dejtonski mirovni sporazum predvideo.

"Tu je gospodin Vučić zatražio stanku. Onda je kazao ovako - želim da se ovo čuje - nikada više BiH neće imati problema sa Srbijom. Niti će više ikada Bošnjaci imati problema sa Srbima", istakao je Izetbegović.

"Sve što od vas Bošnjaka tražimo - to je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugde drugde u BiH osećaju sigurno, da onako kako mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet, da vas molimo da imate takav odnos prema Republici Srpskoj, koja je Dejtonom stvoreni entitet na teritoriji BiH. Tako da ja mislim da su tu stvari čiste, imali smo dosta vremena da razgovoramo", poručio je Vučić.

A na komentar predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je odlazak člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića na sastanak u Tursku ozbiljan presedan i da je opasno za BiH, jer Izetbegović ponovo pokušava da predstavi kao predstavnik Bosne i Hercegovine, Vučić je rekao da je svaki razgovor lekovit i da se Izetbegović nije predstavljao kao predsednik, već kao bošnjački član Predsedništva BIH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG