Linkovi

Vučić u Istanbulu: Odnos sa Turskom od vitalnog značaja


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije (arhivski snimak)
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije (arhivski snimak)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva učestvovali su danas na Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu, gde se, između ostalog razgovaralo i o gradnji gasovoda Turski tok, kao i evropskoj konekciji u Bugarskoj.

Politički lideri su dobro razumeli da su gas i nafta političko oruđe u savremenom svetu i da je važno da grade što bolje odnose, izjavio je danas u Istanbulu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da se očekuje da za nepune dve godine profunkcioniše Turski tok, kao direktna veza iz Rusije sa Istanbulom.

Učestvujući na 22. svetskom naftnom kongresu u Turskoj, on je istakao važnost izgradnje evropskog gasnog čvorišta u Bugarskoj, nakon čega bi od Srbije zavisilo kako i kojom brzinom od Bugara može da preuzima taj gas, predočio je Vučić:

"Od užasno je velikog značaja izgradnja evropskog haba u Bugarskoj, nedaleko od Varne, jer ćemo onda mi biti zemlja, ne samo koja će da bude jedan od korisnika ruskog gasa, ali i količina gasa iz drugih zemalja i drugih izvora, kada napravimo tu konekciju sa Bugarskom. Ali ćemo biti i tranzitna zemlja koja će moći da naplaćuje takse i nekim drugim zemljama i teritorijama u regionu."

Tokom boravka u Istanbulu Vučić se sastao i predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom i ocenio da je za Srbiju odnos sa Turskom od vitalnog značaja, s obzirom na to da je ona najvažija zemlja za punu regionalnu stabilnost i mir. On je rekao i da veruje da će Erdogan u najkraćem roku posetiti Srbiju, kao i da je turski predsednik poručio da će tom prilikom dovesti iz svih sektora najmanje 150 biznismena u dva aviona:

"Imao sam i razgovore sa turskim kompanijama zainteresovanim za tekstilnu industriju, za privatizaciju srpskih banja, za neke druge oblasti za koje do sada nismo videli takav interes turskih investitora. I verujem da ćemo to, uz podršku predsednika Erdogana i zvanične Turske umeti da donesemo kao novi rezultat, kao novu vrednost, kao još više zaposlenih, kao još veći rast bruto domaćeg proizvoda Srbije."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u Istanbulu sastao i sa premijerima Bugarske i Albanije - Bojkom Borisovim i Edijem Ramom, kao i sa predsednikom Azerbejdžana Ilhalmom Alijevim.

XS
SM
MD
LG