Linkovi

Trgovinski odnosi Srbije i Turske glavna tema Erdoganove posete


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posmatra dok predstavnici Srbije i Turske razmenjuju jedan od potpisanih sporazuma između dve zemlje, Beograd 10. oktobar 2017.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posmatra dok predstavnici Srbije i Turske razmenjuju jedan od potpisanih sporazuma između dve zemlje, Beograd 10. oktobar 2017.

Uz velike mere obezbeđenja, Beograd je dočekao predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je došao u dvodnevnu posetu Srbiji. Osim u glavnom gradu, gde se sastaje sa najvišim zvaničnicima Srbije, Erdogan će posetiti i Novi Pazar u sredu.

U pratnji 10 ministara turske Vlade i 185 privrednika, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u ponedeljak uveče u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će, osim razgovora sa najvišim državnim zvaničnicima posetiti i Novi Pazar.

Erdogana je na beogradskom aerodromu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je posle razgovora sa predsednikom Turske izjavio da je veoma zadovoljan nivoom razumevanja i sporazumima koji su potpisani izmedju Srbije i Turske i činjenicom da će se u budućnosti graditi sve bolji odnosi izmedju dve države.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Vučić je istakao da je razgovarano o regionalnoj stabilnosti, a posebno je bilo reči o Bosni i Hercegovini i zajedničkoj želji da se uspostave najbolji odnosi sa Srbijom. On je rekao i da Srbija oseća Tursku kao prijatelja i dodao da nikada neće praviti pakt sa protivnicima legalno izabranih vlasti.

"Mi našu saradnju baziramo na saradnji sa vama gospodine predsedniče, sa vašim ministrima, sa onima koje je turski narod legalno izabrao. I u tom smislu u Srbiji mi nemamo nikakvu vrstu saradnje ni sa onima koji su Gulanovi sledbenici, niti sa bilo kim drugim. Što se Srbije tiče ona želi da ima čiste odnose i čiste ruke u odnosima između država", istakao je srpski predsednik.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu 10. oktobra 2017.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu 10. oktobra 2017.

Vučić je ukazao da sada nije 1389. godina, kako neki zamišljaju, već 2017. godina i dodao da je uveren da će Srbija i Turska u budućnosti graditi sve bolje i bolje odnose. Kako je još rekao, sa Erdoganom je razgovarano i o autoputu Beograd - Sarajevo, putevima Novi Pazar - Tutin i Tutin - Sjenica, kao i gradnji infrastrukture u drugim delovima Srbije i aerodroma.

Turski predsednik je izjavio da, bez obzira hoće li to neko kritikovati ili komentarisati, Turska želi sa Srbijom i celim Balkanom da napravi korake kako bi se rešili svi problemi.

Erdogan je zahvalio srpskim vlastima što su bili prvi koji su im pružili podršku prošle godine u borbi protiv terorističke organizacije Fetulah, a na pitanje o mogućnosti uključivanja Srbije u gasovod Turski tok, on je rekao da će gasovod prolaziti kroz crnomorsku regiju i da će se otvoriti prema Evropi.

"Ministri energetike obavili su razgovore o tome i nastavljamo i mi razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Smatram da ni Putin neće negativno gledati na ovu stvar, i da će u blisko vreme u Srbiju doći gas i da će se problem na taj način rešiti", rekao je turski predsednik.

Između predstavnika dve zemlje danas je potpisano više sporazuma, a tokom dana Erdogan je učestvovao u radu Srpsko-turskog poslovnog foruma. Pred sutrašnji put u Novi Pazar, on je rekao da taj grad predstavlja most između dve zemlje. "Želim da kažem da neću biti uz nacionalizam, posebno etnički nacionalizam i to ću ponoviti i u Novom Pazaru", naglasio je Erdogan i dodao da će i taj grad imati koristi ukoliko se Beograd i Sarajevo povežu autuputem.

XS
SM
MD
LG