Linkovi

Vučić i Makron: Bez odgovora na pitanje da li Srbija ulazi u EU do 2025.


Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Parizu, 11. novembra 2019. (Foto: Tviter nalog Aleksandra Vučića)
Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Parizu, 11. novembra 2019. (Foto: Tviter nalog Aleksandra Vučića)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom imao "veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor" i da je na sastanku bilo reči o budućnosti Evrope, regionalnoj inicijativi koju je Srbija pokrenula sa Severnom Makedonijom i Albanijom i odnosima sa Prištinom.

"Razgovarali smo o sveukupnoj budućnosti Evrope, kao i šta je ono što možemo da očekujemo, odnosno čemu mi možemo da se nadamo u budućnosti i šta je ono oko čega Evropa može da se dogovori i šta je ono što može da nam ponudi. Zatim, o našoj regionalnoj inicijativi koju je Srbija pokrenula sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Molio sam ga za podršku i uveren sam da ćemo je dobiti jer je zasnovana na četiri najvažnije slobode", napisao je na svom profilu "Budućnost Srbije" na Instragramu Vučić koji u Parizu boravi zbog učešća na Forumu o miru.

"Ako bismo imali zapadnoevropsku četvorku uštedeli bismo 3,5 milijarde evra. Treće pitanje je pitanje naših bilateralnih odnosa sa Prištinom", nastavio je on.

Prema njegovim rečima, još niko nije odgovorio na pitanje da li će Srbija 2025. godine ući u EU.

Govoreći o regionalnoj inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije, Vučić je rekao da je molio Makrona za podršku i da je uveren da će je dobiti zato što je to zasnovano na četiri slobode koje promoviše EU, prenela je TV Pink.

"Dobili smo zvaničan podatak od Svetske banke da bismo ako bi postojala balkanska šestorka uštedeli svi zajedno oko tri i po milijarde evra. Milijardu i po bi uštedela Srbija", rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa Makronom i večere koju je priredio francuski predsednik i domaćin Drugog Pariskog foruma o miru.

Vučić je zamolio i da tu regionalnu inicijativu ne zovu "mali Šengen".

"Znam da je to nemoguće jer su svi počeli tako da zovu. Shvatio sam ja da se tome već kumovalo, a to nervira ljude zbog geografske odrednice Šengen", rekao je Vučić i dodao da su tu inicijativu podržali Amerikanci, a da će je podržati i Makron javno.

Vučić je naveo da će, kada je reč o razgovorima Beograda i Prištine, Evropa čekati formiranje vlade u Prištini, a onda će pozvati i jedne i druge da se razgovara i da pokuša da se pronađe neki kompromis. To neće biti lako, nastavio je, dodavši da je Makron pominjao da Evropa očekuje da se dođe do nekog rešenja.

Kako prenose mediji, sinoćnji jednosatni razgovora u četiri oka sa Vučićem bio je prvi Makronov razgovor posle svečane večere koju je organizovao za sve učesnike Foruma, a prekinut na trenutak samo zbog poziva Donalda Trampa Makronu.

"Predsednik Makron veruje u ono o čemu smo pričali u Beogradu, u neophodnost postizanja mogućeg rešenja", rekao je Vučić.

Kako je dodao, dogovorili su telefonski razgovor u decembru, a novi susret u januaru.

Iznenadni poziv Vučiću i Tačiju na sastanak

Predsednik Francuske Emanuel Makron iznenada je danas pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija na sastanak, preneo je list Blic.

Vučić i Tači se nalaze u Parizu gde prisustvuju "Forumu o miru". Vučić je napustio Panel o multilaterizmu u okviru Foruma kako bi razgovarao sa francuskim predsednikom.

"Makron hoće ponovo da se vidi sa Vučićem, a onda sa Vučićem i Tačijem zajedno", rekli su Blicu diplomatski izvori.

XS
SM
MD
LG