Linkovi

Makron: Novi list u odnosima i novo partnerstvo Srbije i Francuske


Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, stoje mirno dok se intoniraju nacionalne himne dve zemlje, ispred postrojene počasne garde Vojske Srbije, ispred Palate Srbija u Beogradu, 15. jula 2019.
Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, stoje mirno dok se intoniraju nacionalne himne dve zemlje, ispred postrojene počasne garde Vojske Srbije, ispred Palate Srbija u Beogradu, 15. jula 2019.

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je u ponedeljak u dvodnevnu posetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu Nikola Tesla ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dva predsednika su tom prilikom otkrili tablu kojom se obeležava početak modernizacije aerodroma "Nikola Tesla", a u prvom obraćanju Makron je izjavio da želi da se okrene novi list i da gradi novo partnerstvo Srbije i Francuske.

Nakon svečanog dočeka francuskog predsednika, koji je održan ispred Palate Srbija na Novom Beogradu, dva predsednika su održala sastanak, a na konferenciji za novinare, Makron je rekao da je sporazum Kosova i Srbije jako važan za stabilnost regiona i da veruje da je budućnost u tome da se, na bazi kompromisa, izgradi takav sporazum.

To je test i za Evropu, istakao je Makron i dodao da je Francuska zajedno sa Nemačkom angažovana da se nađe trajan sporazum o Kosovu, da se obnovi dijalog Beograd i Prištine i u narednih nekoliko meseci nađe konkretno rešenje.

Govoreći o evrointegracijama, Makron je istakao da paralelno sa reformama koje Srbija čini na putu ka EU i Unija mora da se reformiše kako bi primila Srbiju.

"Ovo je sad proces u kome sad moraju svi da imaju svoju ulogu. To je proces koji Srbiju približava Evropi, kao i da Evropskoj uniji. Mislim da je to nešto što je jako dobro. Zatim je to proces gde postoji niz reformi koje treba sprovesti, i kada stvari budu spremne onda ćemo moći da kažemo - sad smo završili sa tom etapom", rekao je Makron.​

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle razgovora sa Emanuelom Makronom, istakao da je to bio jedan od najdužih razgovora koje je dosad imao sa svetskim državnicima, kao i da gotovo ni sa kim nije imao tako dug i iskren razgovor kao sa Makronom:

Makron se po dolasku u Beograd osvrnuo i na pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i ocenio da je to bio neverovatan sportski izazov i da je siguran da je srpski narod ponosan.

"Govorio sam istinu i zalagao se i borio se za to da nam Francuska pomogne, kako na našem evropskom putu, zamolio sam predsednika Makrona da nam pomogne i u rešavanju kosovsko-metohijske krize, rekao kakav ugled Francuska uživa u celom regionu, ne samo u našoj zemlji. A naravno, i kod srpskog naroda i građana Srbije", rekao je Vučić posle susreta sa Makronom.

A u Beograd su zajedno sa predsednikom Emanuelom Makronom doputovali i članovi francuske parlamentarne delegacije, koji su predvođeni senatorom Alenom Rišarom, danas održali sastanka sa poslanicima Skupštine Srbije.

U razgovoru je izražena snažna podrška evropskim integracijama Srbije, a francuski parlamentarci su su interesovali za ulogu Narodne skupštine i njenih odbora u procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

XS
SM
MD
LG