Linkovi

Makron završio posetu Srbiji


Pred odlazak iz Srbije, francuski predsednik Emanuel Makron i njegov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastali na Kalemegdanu sa studentima iz regiona Zapadnog Balkana.
Pred odlazak iz Srbije, francuski predsednik Emanuel Makron i njegov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastali na Kalemegdanu sa studentima iz regiona Zapadnog Balkana.

Završnog dana posete Srbiji, predsednik Francuske Emanuel Makron obišao je, u društvu srpskog predsednika Aleksandra Vučića Kalemegdan, gde se sastao sa predstavnicima mladih iz zapadnobalkanske šestorke.

Mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova izneli su u razgovoru svoja gledišta o pomirenju, saradnji, demokratskim vrednostima, obrazovanju i bezbednosti u regionu, a Makron je tom prilikom rekao da ne želi da današnja generacija mladih bude razočarana kada region postane deo EU i ukazao da je to razlog zašto Unija treba da bude reformisana.

U saopštenju Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) se ističe i da je predsednik Francuske poručio da deli mišljenje mladih koji su istakli potrebu za većom saradnjom, ne samo mladih ljudi, već i vlada na Zapadnom Balkanu i dodao da bi takvo gledište trebalo da bude zajedničko za većinu građana u regionu.

Vučić očekuje nastavak dijaloga u septembru

A u izjavi medijima posle susreta sa studentima, Vučić je rekao da francuski predsednik razume težinu problema i dodao da se stvari ne mogu rešavati tako što niko ni od čega neće da odstupi. Kako je istakao, od Makrona je tražio podršku da se razume da kosovski problem ne može da bude rešen kako bi svako od nas želeo da bude, već da bude nešto između:

"Ja verujem da će neka vrsta nastavka Berlina, odnosno Pariz biti u septembru. Mislim da je potrebno i vreme da se opet o nekim stvarima govori... Hajde da sačekamo da velike sile urade svoje stvari, pa ćemo onda i mi izaći sa onim što je naše", rekao je Vučić.

Kometarišući posetu francuskog predsednika Srbiji, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je to bila poseta sa jasnim porukama koje obavezuju onoga ko ih je izgovorio i iskazana želja Francuske da se odnosi sa Srbijom resetuju.

Dačić je za RTS ocenio da se prema onome što govori Srbija pomerila i američka admnistracija, i ponovio da je Makron izjavio da je neophodno pronaći kompromis između stavova Beograda i Prištine, kao i da će on u tome pomoći.

XS
SM
MD
LG