Linkovi

Vojska Srbije o "državnom udaru", bivši zvaničnici kažu da se vojska zloupotrebljava


Arhiva - Pripadnici Vojske Srbije tokom ceremonije na vojnom aerodromu Batajnica, u blizini Beograda, 20. oktobra 2017.

Vojska Srbije, kao čuvar mira i stabilnosti, neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara i upozorava da bi svi koji ga najavljuju i traže trebalo da odgovaraju u skladu sa zakonom, saopšteno je u utorak posle zajedničke sednice Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Penzionisani general Sreto Malinović tvrdi da je reč o zloupotrebi vojske u političke svrhe.

U saopštenju sa sednice navedeno je da je da je Vojska opremljena i "spremna da izvrši svako naređenje predsednika Srbije" i da "sačuva mir i stabilnost zemlje i naroda".

"Vojska Srbije poručuje svima, i u zemlji i u inostranstvu, da nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka", zaključeno je na sednici.

Saopšteno je i da bezbednosni izazovi nastali uvođenjem taksi i formiranjem paravojske na Kosovu čine da Vojska Srbije sa pažnjom prati svako dešavanje koje može izazvati nemir među kosovskim Srbima.

Zbog toga su sa sednice još jednom upozoreni Kfor i međunarodna zajednica u celini da su oni na prvom mestu odgovorni za mir i bezbednost svih koji žive na Kosovu.

Brigadni general avijacije u penziji Sreto Malinović ocenio je da se u saopštenju radi o klasičnoj zameni teza iza koje se krije namera da se vojska zloupotrebi u političke svrhe.

"Niko od onih koji protestuju nije jednu ružnu reč rekao za vojsku ili policiju, niti je pomišljao na državni udar. Traži se samo da se obezbede normalni izborni uslovi u kojima će narod imati priliku da se izjasni", rekao je Malinović za Betu.

"S kojim pravom na takav način neko govori o svojoj vojsci? To je opasna zamena teza i tako oni pokušavaju da uvuku vojsku u ono što nameravaju", rekao je on.

On je rekao da vojska "nema šta da dozvoljava ili nedozvoljava", već samo treba da radi u okviru svoje Ustavom odredjene uloge.

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba VS, Zdravko Ponoš, ocenio je da je očigledno da režim pokušava da višemesečne proteste građana širom Srbije predstavi kao pretnju na koju bi trebalo odgovoriti angažovanjem Vojske Srbije.

On je za Betu ocenio da protesti svakako nisu pretnja za Srbiju, a da su uznemiravanje javnosti, pretnje i haranga prema političkim neistomišljenicima, zloupotreba administrativnog, pravosudnog i policijskog aparata deo Vučićeve tehnologije vlasti.

Ono što je činjeno i što se najavljuje ovim saopštenjem, deo je istog manira, ali i veoma opasan korak, dodao je Ponoš.

Bivši ministar odbrane u vreme vlasti Demokratske stranke, Dragan Šutanovac, izjavio je da činjenica da je neko u vrhu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlučio da javnosti pošalje ovakvu poruku, ide u prilog sumnjama da se već izvesno vreme vojska zloupotrebljava.

"U skaladu sa zakonom vojska ima definisane tri misije i nijedna se ne odnosi na podršku bilo kojoj političkoj opciji kako na vlasti tako i u opoziciji", rekao je Šutanovac agenciji Beta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG