Linkovi

Dok zemlje uvode "društveno distanciranje", SZO traži više testiranja


Pogled na Trg Svetog Petra u Rimu, u trenutku dok je čitava Italija u karantinu zbog koronavirusa (Foto: Reuters/Alberto Lingria)
Pogled na Trg Svetog Petra u Rimu, u trenutku dok je čitava Italija u karantinu zbog koronavirusa (Foto: Reuters/Alberto Lingria)

Na savet profesionalaca iz sfere javnog zdravlja, ali i posle iskustava u vezi sa tim kakav su efekat imala zatvaranja najvećeg broja javnih mesta u zemljama kao što je Kina, vlade širom sveta uvode sve više i više restrikcija, dok pokušavaju da spreče širenje koronavirusa.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da uz takozvano "društveno distanciranje", koje je dobrodošlo i neophodno, sve zemlje moraju da ulože više napora i sredstava da omoguće testiranje.

"Imamo jednostavnu poruku za sve države: testirajte, testirajte, testirajte. Testirajte svako za koga se sumnja da ima COVID19”, rekao je dr Tedros Adhanom Gebrejesus, direktor SZO, tokom brifinga za novinare u ponedeljak i dodao:

“Ukoliko je neko pozitivan, izolujte ga i saznajte s kim je bio u kontaktu do dva dana pre nego što je razvio simptome, a onda testirajte i te osobe”.

U SAD, mnoge škole su od danas zatvorene, dok su dva grada sa najviše stanovnika - Los Anđeles i Njujork - objavila da će javna mesta, kao što su bioskopi, biti zatvoreni, dok će restorani nuditi samo isporučivanje ili preuzimanje obroka.

Međutim, SAD, kao i mnoge druge zapadne zemlje na udaru su kritika zbog nedovoljnog pristupa testovima na koronavirus, čak i za one koji traže da budu testirani.

Holandija je naredila slična zatvaranja, dok su Češka i Austrija pozvale ljude da ostanu u svojim kućama. Novi Zeland je u ponedeljak postao poslednja u nizu zemalja koja je zabranila masovna okupljanja, uvodeći restrikcije na događaje sa 500 i više osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Turske saopštio je da će barovi i noćni klubovi biti zatvoreni.

U međuvremenu, Vatikan je saopštio da će papa Franja održati službe tokom uskršnje nedelje bez prisustva javnosti.

Poenta svih ovih zabrana je da ljudi ne budu u blizini jedni drugih u manjim zatvorenim prostorima, u kojima vrlo lako mogu da se zaraze virusom ili ga prenesu drugima. Pored pranja ruku i samoizolacije ukoliko se osećate bolesno, takvo takozvano "društveno distanciranje" (social distancing) je glavna preporuka koju ponavljaju svetski zdravstveni zvaničnici.

Kina, koja je zatvorila mnoge gradove pošto je virus u toj zemlji u januaru počeo brzo da se širi, prijavila je samo 16 novih slučajeva u ponedeljak. Južna Koreja, koja je nedeljama imala drugi najveći broj slučajeva u svetu, prijavila je 74 slučaja u ponedeljak, drastično manje nego na vrhuncu krize.

Italija je preduzela ekstremne mere i zatvorila čitavu zemlju, ali je i dalje najveći svetski problem, jer ne uspeva da zaustavi širenje virusa. Tamošnji zvaničnici u nedelju su prijavili 3.590 novih slučajeva zaraze i 368 smrtnih slučajeva od virusa.

Italijanski premijer Đuzepe Konte pozvao je da se imenuje evropski coordinator za zdravstvene i ekonomske mere u suzbijanju koronavirusa. Italija, kako je rekao, “sada ulazi u nekoliko najrizičnijih nedelja”. U današnjem intervjuu za dnevnik Koriere dela Sera, Konte je ocenio da Italija, prema procenama naučnika, “još nije dostigla vrhunac” u broju slučajeva obolelih od virusa COVID-19.

Moramo da budemo maksimalno oprezni, ne smemo da se opustimo ni na trenutak. Ovo je najveći izazov koji smo imali u poslednjih nekoliko decenija”, dodao je Konte. On je izjavio da “nove zabrane” nisu neophodne, ali da je važno strogo poštovati one koje su sada na snazi.

Konte je i jedan od učesnika vanrednog samita Grupe 7, koji se odvija u formi videokonferencije, u nameri da se borba protiv virusa koodiniše u oblastima zdravstva, ekonomije, finansija i istraživanja.

Španija i Iran, dve od zemalja koje su među najteže pogođenim, prijavile su po 1.000 novih slučajeva zaraze u ponedeljak.

Drugi način na koji vlade širom sveta pokušavaju da spreče širenje virusa COVID-19 jeste zabrana ulaska i zatvaranje granica, a neke od poslednjih zemalja koje su posegle za takvim merama su Kolumbija, Panama i Argentina, koje su zabranile ulazak strancima.

Da bi pomogle u trenutku kada ekonomije zbog virusa prolaze kroz najveću krizu od 2008. godine, centralne banke, među kojima su i američka, japanska, i novozelandska, najavile su smanjenje osnovnih kamatnih stopa i olakšavanje dobijanja zajmova za firme.

Od ponedeljka ujutro, bilo je više od 169 hiljada registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom i 6.523 smtrna slučaja. Više od 77 hiljada se oporavilo.

XS
SM
MD
LG