Linkovi

Tramp suspendovao putovanja iz Evrope na 30 dana, NBA sezona prekinuta zbog koronavirusa


Obraćanje predsednika Donalda Trampa naciji iz Ovalne kancelarije povodom koronavirusa (Foto: Reuters)
Obraćanje predsednika Donalda Trampa naciji iz Ovalne kancelarije povodom koronavirusa (Foto: Reuters)

U danu kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa, a akcije na američkim berzama ušle u takozvano "medveđe tržište" (što je opis za tržišni trend kada berzanski indeksi izgube više od 20 odsto vrednosti u odnosu na nedavni najviši domet), predsednik SAD Donald Tramp objavio je nove ekonomske mere i zabranu putovanja iz Evrope, u nameri da smiri sve nervozniju naciju.

Tokom obraćanja iz Ovalne kancelarije, koje su prenosile sve nacionalne televizije, tek drugo takvo večernje obraćanje u dosadašnjih 38 meseci na položaju, Tramp je rekao da su "puna moć federalne vlade i privatnog sektora u pogonu da zaštiti američki narod".

"Ovo je najagresivniji i najsveobuhvatniji napor da se suprotstavimo stranom virusu u modernoj istoriji", dodao je.

Pod sve većim pritiskom da preduzme akciju zbog širanja koronavirusa, Tramp je na 30 dana, počev od petka, suspendovao putovanja iz Evrope ka Sjedinjenim Državama, izuzev iz Velike Britanije.

Tramp, kojeg u novembru očekuju izbori, na kojima će pokušati da osvoji drugi mandat, najavio je dramatičan korak u sumornom govoru, pokušavajući da odgovori na zdravstvenu i ekonomsku krizu, koju je izazvao u pojedinim slučajevima smrtonosni virus, ali i kritke u javnosti da pretnju od koronavirusa nije shvatio dovoljno ozbiljno.

Predsednik, čija bi pobeda na izborima 3. novembra mogla da zavisi od toga koliko dobro odgovori na ovu krizu, ipak nije proglasio vanredno stanje, iako je taj potez bio razmatran.

Međutim, nije se suzdržavao u kritikovanju Evrope, rekavši da je delimično kriva za širenje virusa u SAD, gde je do sada stradalo 37 osoba, dok je 1.281 zaražena.

Njegova zabrana putovanja iz Evrope slična je onoj koju je uveo na putovanja iz Kine kada se virus brzo širio u tom delu sveta.

“Evropska unija nije uvela iste predostrožnosti i zabranila letove iz Kine i drugih žarišta. Rezultat toga je veliki broj novih oblasti u SAD, u kojima je izbila zaraza, koju su posejali putnici iz Evrope", rekao je Tramp.

Posle još jednog katastrofalnog dana na berzi u Njujorku, Tramp je rekao da će preduzeti hitnu akciju da obezbedi finansisjke olakšice za radnike koji su bolesni, u karantinu, ili brinu za druge koji su oboleli.

Rekao je da je dao instrukcije Sekretarijatu za finansije da odloži poreske uplate bez kamate ili kazni za određene kompanije i pojedince, koji su ugroženi.

Proklamacijom zabranjen ulazak u SAD onima koji su boravili u Šengen zoni

Tramp je takođe potpisao predsedničku proklamaciju, kojom se suspenduje ulazak u zemlju većine stranih državljana koji su bili u određenim Evropskim zemljama u bilo kojem trenutku tokom perioda od 14 dana pre njihovog planiranog dolaska u SAD.

Kako je saopštio vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čed Vulf, to su zemljke Šengen zone: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska.

Zabrana se ne odnosi na osobe sa dozvoliom trajnog boravka u SAD (nosioce takozvane "zelene karte"), najbliže članove porodice američkih državljana i još nekih pojedinaca, koji su imenovani u proklamaciji.

Rudi Gober pozitivan na COVID-19, NBA obustavila sezonu do daljeg

U međuvremenu, Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) saopštila je da suspenduje sezonu do daljeg, pošto je košarkaš Juta Džeza Rudi Gober bio pozitivan na kronavirus.

Rezultat testa otkriven je pred početak utakmice između između Jute i Oklahoma Sitija u "Česapik enerdži areni", u Oklahomi.

NBA liga je saopštila da francuski reprezentativac nije bio u dvorani.

"NBA će iskoristiti ovaj prekid da utvrdi sledeće korake napred u vezi sa pandemijom koronavirusa", navodi se u saopštenju lige.

Vlasnik Dalas Meveriksa Mark Kjuban rekao je da je situacija "luda".

Tom Henks i Rita Vilson takođe zaraženi

Pored Gobera, u poslednje dve godine zvanično najboljeg defanzivca NBA lige, pozitivan test na koronavirus imali su i dobitnik Oskara Tom Henks i njegova supruga, glumica Rita Vilson, koji su trenutno u izolaciji u Australiji.

Henks je na Tviteru objavio da su on i Vilson, oboje 63-godišnjaci, bili podvgrnuti testiranju u Australiji, gde on snima film, pošto su se osećali umorno i malaksalo i imali povišenu temperaturu.

Holivudska zvezda, Henks je dodao da će njih dvoje biti "testirani, praćeni i izolovani", koliko god dugo to bude potrebno.

XS
SM
MD
LG