Linkovi

SZO: Sve izvesnija pandemija koronavirusa


Medicinska sestra u Sijetlu, vrši testiranje pacijenata u kolima, u prolazu ispred Kliničkog centra Univerzteta Vašington (Foto: Reuters/Lindsey Wasson)

Koronavirus je sve bliži tome da izazove pandemiju, ali se širenje zaraza u mnogim zemljama može sprečiti merama suzbijanja i kontrole, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija u ponedeljak.

Četiri zemlje: Kina, Južna Koreja, Italija i Iran imaju 93% slučajeva od skoro 110 hiljada prijavljenih u preko 100 zemalja, naveo je generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus.

"Sada kada je virus prisutan u toliko zemalja, pretnja od pandemije je postala vrlo izvesna. Ali ovo može biti prva pandemija u istoriji koja se može kontrolisati. Hoću da kažem da nismo u nemilosti virusa. Bez obzira da li je pandemija ili ne, isto je pravilo: Ne odustajati!"

U Kini je epidemija pod kontrolom, a u Južnoj Koreji opada broj novih slučajeva, izvestio je Tedros. SZO je pozdravila agresivne mere koje je uvela Italija da spreči širenje virusa i nada se da će te mere imati efekta u narednim danima. Italija je uvela karantin u Lombardiji u Venetu.

U Italiji je od komplikacija usled koronavirusa, umrlo 463 osobe, a broj zaraženih se za samo 24 sata, popeo za četvrtinu, na 9.172, što je najveći porast oboljenja od prvih slučajeva u toj zemlji 21. februara.

Prazne tribine u Torinu za meč Juventusa i Intera
Prazne tribine u Torinu za meč Juventusa i Intera

Dr Majk Rajan, jedan od vrhunskih stručnjaka za hitne slučajeve, uporedio je odluku Italije da zabrani kretanje sa severa, sa odlukom Kine da izoluje grad Vuhan i oblast Hubei, kako bi zaustavila širenje zaraze.

"Smanjiti širenje infekcije u druga podneblja jeste mogućnost da se te zone pripreme i da potencijalno imaju drugačiji odgovor. To smo videli u Kini, videli smo da se neke provincije spremaju, jer su imale ranija upozorenja. To neće nužno zaustaviti širenje virusa, to je za mene samo razuman i taktičan potez. Međutim, nije i garancija", naveo je Rajan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG