Linkovi

SAD: Demokrate uz Trampovu podršku izglasale olakšice za posledice koronavirusa


Nensi Pelosi uoči sednice Predstavničkog doma, 13. mart 2020.
Nensi Pelosi uoči sednice Predstavničkog doma, 13. mart 2020.

Predstavnički dom u kome većinu imaju demokrate, uz podršku predsednika Donalda Trampa, usvojio je rano ujutru u subotu zakon kojim se predviđa besplatno testiranje na koronavirus, plaćeno bolovanje ili odustvo zbog člana porodice, pojačano osiguranje u slučaju nezaposlenosti i pomoć u hrani za ugrožene.

O zakonu treba da se izjasni Senat naredne nedelje.

Po zakonu, privatna zdravstvena osiguranja treba da obezbede besplatno testiranje i da se odredi učešće koji plaćaju osiguranici koji imaju državne vidove osiguranja. Predviđeno je i da se jedna milijarda dolara odvoji da za testiranje ljudi bez osiguranja.

Kompanije u kojima radi manje od 500 radnika, trebalo bi da plaćaju odsustvo zaposlenima koji se zaraze koronavirusom. Oni bi dobijali pun iznos plate, a ako zaposleni mora da brine o članu porodice, dobiće dve trećine plate. Ova mera važila bi do januara 2021. Troškove plaćenog odustva bi kompanijama refundirala vlada.

Zakon treba da obezbedi pomoć u hrani trudnicama u lošem materijalnom stanju i njihovoj maloj deci, starijim građanima i bankama hrane. Za to bi trebalo da se izdvoji 1,3 milijarde dolara, a savezne države bi mogle da naprave bonove za hranu da se nadomeste propušteni obroci za decu, ako ne budu išla u školu.

Ukoliko radnik ostane bez posla usled krize zbog koronavirusa, već sada može da se prijavi za olakšice, ali novi zakon bi predvideo jednu milijardu dolara za dodatne troškove.

Zakon bi predvideo i dodatnu zaštitu za ljude koji rade u hitnim službama, tokom borbe protiv epidemije.

XS
SM
MD
LG