Linkovi

Sve više žrtava koronavirusa, Tramp planira olakšice, Njujork uveo zonu izolacije


Predsednik SAD Donald Tramp i sekretar za finansije Stiven Mnučin tokom današnjeg susreta sa republikanskim senatorima na Kapitol hilu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Predsednik SAD Donald Tramp i sekretar za finansije Stiven Mnučin tokom današnjeg susreta sa republikanskim senatorima na Kapitol hilu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Broj zaraženih koronavirusom raste u Sjedinjenim Državama, gde je umrlo 27 ljudi, a razbolelo se više od 850. Guverner države Njujork najavio je uspostavljanje zone izolacije od jednog i po kilometra u predgrađu Njujorka gde je registrovan najveći broj obolelih. Novi virus izazvao je i zabrinutost da će u Sjedinjenim Državama doći do recesije, posle nekoliko burnih nedelja na Vol Stritu. Predsednik Tramp sastao sa kongresnim liderima da bi razmotrio pružanje olakšica privatnim kompanijama i pojedincima koji trpe finansijske posledice zbog epidemije.

Predsednik Tramp došao je na Kapitol hil da bi zatražio poreske olakšice na primanja i druge “velike povlastice”, kako bi se ublažile ekonomske posledice koronavirusa.

Nešto ranije, Donald Tramp i potpredsednik SAD Majk Pens sastali su se sa kompanijama za zdravstveno osiguranje.

Predsednik Tramp i potpredsednik Pens u razgovoru sa predstavnicima privatnih kompanija za zdravstveno osiguranje (Foto: Reuters/Leah Mills)
Predsednik Tramp i potpredsednik Pens u razgovoru sa predstavnicima privatnih kompanija za zdravstveno osiguranje (Foto: Reuters/Leah Mills)


"Sve osiguravajuće kompanije, koje su ovde danas, pristale su da odbace participaciju u vezi sa testovima na koronavirus i da svoje polise prošire da obuhvate lečenje od koronavirusa”, rekao je Tramp.

Pored poreskih olakšica, predsednik Tramp obećao je druge mere stimulisanja ekonomije, uključujući zajmove malim preduzećima i pomoć aviokompanijama, hotelskoj i industriji krstarenja.

"Razgovaraćemo i o tome kako da pomognemo ljudima koji su plaćeni na sat da ne dođu u poziciju da ne primaju plate”.

U ponedeljak, berzanski indeks Dau Džons izgubio je više od 2.000 poena, zbog čega je trgovina na berzi privremeno zaustavljena, što je izazvalo strah od recesije.

Mark Zandi, analitičar kompanije “Mudi analitiks” nije optimista.

"Postoji veliki rizik da će američka ekonomija ući u recesiju, a virus naneti ogromnu štetu ekonomskoj aktivnosti”.

Koronavirus polako se približava i samom predsedniku - nekoliko članova Kongresa, koji su imali kontakt sa Trampom, među kojima je i njegov novi šef osoblja Mark Medouz su u samoizolaciji, pošto je jedna osoba zaražena virusom prisustvovala konferenciji konzervativne organizacije CPAC u blizini Vašingtona pre desetak dana.

Tramp je izjavio da je spreman da se testira na koronavirus, ali da je lekar Bele kuće procenio da to za sada nije potrebno.

Sve je veći broj slučajeva koronavirusa u američkim državama.

Škole i veća javna mesta u Nju Rošelu, predgrađu Njujorka, biće zatvorene dve nedelje u pokušaju da se zaustavi širenje zaraze, saopštio je guverner Endrju Kuomo. Kako je saopšteno, država će poslati vojnike Nacionalne garde da očisti škole i dostavi hranu pojedincima u karantinu. To područje je epicentar izbijanja koronavirusa u državi Njujork i u njemu je registrovano više od stotinu od 173 potvrđena slučaja u toj državi.

Prvi smrtni slučaj koronavirusa potvrđen je danas i u državi Nju Džersi.

U staračkom domu u državi Vašington, u kojem je došlo do najvećeg broja smrtnih slučajeva na jednom mestu u celoj zemlji - svi stanari osim jednog su testirani pozitivni na COVID-19. Upravnik doma Timoti Kilijan podseća:

"I dalje nemamo pribor da testiramo svoje osoblje”.

U državi Vašington sada postoje tri staračka doma sa potvrđenim slučajevima. Potpredsednik Pens uverava lokalne vlasti da će više od milion testova biti podeljeno do kraja nedelje.

Glavni zdravstveni zvaničnik pozvao je Amerikance da se pripreme, ali da ne paniče, i upozorio da će se stvari pogoršati pre nego što se budu poboljšale.

XS
SM
MD
LG