Linkovi

Više od 90.000 novozaraženih za 24 sata, nekoliko dana uoči izbora


Birači u Edmondu, u Oklahomi nose maske dok čekaju u redu da glasaju, 29. oktobar 2020 (Foto: Rojters/Nick Oxford)
Birači u Edmondu, u Oklahomi nose maske dok čekaju u redu da glasaju, 29. oktobar 2020 (Foto: Rojters/Nick Oxford)

Bolnice u Americi su na ivici kapaciteta zbog rekordnog rasta broja zaraženih od koronavirusa koji odnosi do 1.000 života dnevno, pokazuju najnoviji podaci, dok je veći deo zemlje usredsređen na predsedničke izbore narednog utorka.

U Sjedinjenim Državama je u četvrtak zabeležen najveći dnevni bilans novozaraženih - najmanje 91.000 slučajeva, dok je 21 država registrovala najviše hospitalizovanih pacijenata obolelih od Kovida 19 za dan, od izbijanja pandemije, pokazuje analiza javnih podataka koju je uradila agencija Rojters.

Više od hiljadu ljudi preminulo je od koronavirusa u četvrtak, što je treći put u oktobru da je premašena ta cifra u jednom danu. Broj hospitalizovanih pacijenata porastao je za više od 50 odsto u oktobru na 46.000, što je najviše od sredine avgusta.

Među najteže pogođenim su države u kojima se vodi neizvesna izborna trka između predsednika Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajdena - kao što su Ohajo, Mičigen, Severna Karolina, Pensilvanija i Viskonsin.

Zbog novog naglog rasta zaraženih, ponovo se vide neki od najsumornijih prizora koji su obeležili prvi talas u martu, aprilu i maju - pacijenti na respiratorima koji umiru sami u bolničkoj izolaciji i fizički i mentalno iscrpljeni zdravstveni radnici.

"Naše bolnice ne mogu da idu u korak sa stopom zaraženih u Juti. Zaslužujete da razumijete koliko je situacije teška,", tvitovao je guverner Geri Herbert, a slično su poručili i zvaničnici drugih država i zdravstveni eksperti.

Juta je među 14 država u kojima je tokom ovog meseca registrovan rekordan porast smrtnih slučajeva i jedna od 30 država gde je najveći rast obolelih. U Sjedinjenim Državama je od Kovida 19 preminulo gotovo 230.000 ljudi, dok je blizu 9 miliona zaraženo, što je najviše svetu u oba slučaja.

"Neka od žarišta su najveća tokom cele pandemije. I 9, 10 meseci od njenog izbijanja, i dalje nismo pripremljeni. Nemamo testiranje koje nam je potrebno. Ima mnogo problema sa velikim žarištima u mnogim, različitim delovima zemlje. I naravno dolazi zima što je još otežati stvari", rekao je u intervjuu za agenciju Rojters Ašiš Dža, dekan fakulteta za javno zdravlje na Univerzitetu Braun u Providensu, u Roud Ajlendu.

Tramp je više puta umanjivao opasnost od koronavirusa, tvrdeći nedeljama da se zemlja približava kraju pandemije. Slično je poručio na Tviteru u petak, kada je naveo da SAD bore sa pandemijom bolje od Evrope.

Bajden i demokrate u Kongresu kritikuju Trampov odgovor na zdravstvenu krizu.

Demokrate u Predstavničkom domu objavile su u petak izveštaj u kojem je odgovor Trampove administracije na pandemiju nazvan "jednim od najgorih nesupeha liderstva u američkoj istoriji" zbog kojeg je najmanje 6 miliona Amerikanaca zapalo u siromaštvo, dok su milioni ostali bez posla.

"Virus je globalno zlo, ali i američki fijasko, koji je odneo više života u Americi nego u bilo kojoj drugoj zemlji", navodi se u izveštaju pododbora za krizu izazvanu koronavirusom, koji je formiran u aprilu.

Izveštaj, na 71 strani, zasnovan je na desetinama istraga koje su vodile demokrate, a njemu se navodi više od 60 primera kada zvaničnici Trampove administracije nisu slušali glavne naučnike, da bi promovisali predsednikove političke interese.

Nakon što je zbog Kovida 19 hospitalizovan početkom oktobra, Tramp je. nastavio da drži velike mitinge sa hiljadama pristalica, od kojih mnogi ne nose maske. Trampov izborni štab naveo je da su mitinzi bezbedni i da se pristalice ohrabruju da nose maske i drže fizičku distancu.

XS
SM
MD
LG