Linkovi

Podgorica: Tunel prokopan ispod Višeg suda vodio do stana u zgradi prekoputa


Zgrada Višeg suda u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore (VOA/Jovo Radulovic)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore (VOA/Jovo Radulovic)

Predsjednik Višeg suda Boris Savić saopštio je u ponedeljak, na konferenciji za medije povodom obijanja depoa tog suda, da je otkriven tunel koji je prokopan ispod zgrade suda, kao i da je nakon dosadašneg popisa konstatovano da iz depoa ništa nije ukradeno.

Savić je, takođe, rekao da “nije logično i uvjerljivo da je cilj pravljenja tog tunela bilo oduzimanje onoga što se u depou nalazi”.

“Više mi to liči da je namjera, možda, bila da neko pobjegne, ili da se desi gora varijanta od toga u odnosu na pritvorena lica. Imali smo situaciju da su vrata višeg suda bila širom otvorena kroz taj otvor. Imamo pravo da sumnjamo da je meta bio lak pristup sudu i lak pristup prostoriji za zadržavanje, jer se fizički mjesto gdje se nalazi otvor tunela i ta prostorija nalazi u blizini prostorije za zadržavanje”, kazao je Savić.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da tunel koji je prokopan ispod Višeg suda u Podgorici vodi do stana naspram zgrade suda, dodajući da je je riječ o stanu u privatnom vlasništvu. On je saopštio da će policija uraditi sve da otkrije počinioce.

"Ovo je jedna akcija dobro isplanirana i organizovana koja se mjesecima pripremala i koja liči na akcione filmove. Trenutno nema lica koja su procesuirana, ali vrlo brzo očekujemo da će se i od pojedinaca uzimati izjave", rekao je Adžić novinarima.

Adžić je rekao da je ovaj događaj jeste neka vrsta napada na sistem i državu.

Obijen depo Višeg suda u Podgorici
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Predsjednik Višeg suda Boris Savić je objasnio da su otvor pronašli na dobro sakrivenom mjestu.

“Taj otvor je bio takvih dimenzija da je ukazivao da se radi o otvoru tunela koji je morao biti pravljen jedan značajan vremenski period. Dimenzije tog otvora i onoga što se vidi iza njega su takve da ukazuju da se uopšte ne radi o nečemu što je rađeno na brzinu i bez tehničke podrše i svega ostalog kada se prave takvi objekti”, rekao je Savić

Predsednik Višeg suda naveo je da su konstatovali da je došlo do pomijeranja nekih predmeta sa jednog mjesta na drugo.

“Prilikom popisa konstatovali smo da uglavnom, koliko u ovom momentu možemo reći, gotovo ništa ne nedostaje. Gotovo ništa kažem, ne zbog toga što nešto nedostaje pa je to malo, nego zbog toga što u dosadašnem toku popisa nije utvrđeno da bilo što nedostaje” , saopštio je Savić.

On je objasnio i da “depo Višeg suda sadrži dokaze iz predmete koji su već izvještačeni i koji su tu u fazi nakon podizanja optužnice, ili nakon pravosnažnosti i da nedostatak nekih predmeta ne bi napravio nenadoknadivu štetu”.

Savić je negirao da je ukraden laptop južnokorejskog državljanina Do Kvona jer se, kako je rekao, on ni ne nalazi u depou.

Depo Višeg suda u Podgorici obijen je juče, u njemu se čuva dokazni materijal za gotovo sve sudske postupke. Ministarstvo pravde Crne Gore pozvalo je nadležne da hitno rasvetle okolnosti obijanja depoa.

XS
SM
MD
LG