Linkovi

Viši sud naredio zatvor za Medojevića i Kneževića 


Viši sud u Podgorici (rtcg.me)
Viši sud u Podgorici (rtcg.me)

Viši sud u Podgorici donio je rješenja kojim se odredjuje stavljanje u zatvor dvojice poslanika Demokratskog fronta, Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, zbog njigovog odbijanja da svjedoče o javno izrečenim tvrdnjama o navodnoj korumpiranosti Glavnog specijalnog tužioca i neimenovanog sudije.

Sud navodi, pored ostalog, da su rješenjima uvažene žalbe Specijalnog tužilaštva na odluku Apelacionog suda, pa je “svjedocima K.M I M.N. određeno stavljanje u zatvor jer su i nakon prvobitne novčane kazne odbili da svjedoče o svojim tvrdnjama u predmetu koje je formiralo tužilaštvo.

“Zatvor traje dok svjedoci K. M. i N.M. pristanu da svjedoče ili dok njihovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže do dva mjeseca računajući od dana i časa lišenja slobode", piše u saopštenju Višeg suda i dodaje da se “protiv ovog rješenja može izjaviti žalba Apelacionom sudu Crne Gore u roku od 24 časa od časa prijema prepisa rješenja”

Policija je sinoć, neposredno po završetku sjednice parlamenta, zaustavila automobile lidera DF-a i uhapsila Nebojšu Medojevića, koji je odveden u zatvor u Spužu, dok poslanik iste koalicije Milan Knežević sinoć nije ni napuštao zgradu parlamenta, kako bi izbjegao eventualno hapšenje.

Lider DF Nebojša Medojević (rtcg.me)
Lider DF Nebojša Medojević (rtcg.me)

Medojevićev advokat Dražen Medojević rekao je da je donošenje rješenja da se staveu zatvor poslanici Demokratskog fronta, Nebojša Medojević i Milan Knežević, brutalno pravno nasilje i kršenje zakona.

"Odveden je na brutalan način u Odjeljenje ZIKS-a za kratke kazne. Predali smo žalbe. Akteri pravosudnog sistema ovim su doveli sebe u kompromitujuću situaciju", rekao je Medojević novinarima, ocjenjujući da su “akteri pravosudnog sistema ovim doveli sebe u kompromitujuću situaciju”

Advokat Medojević je objasnio i da je poslanik DF-a prvo uhapšen, nakon čega mu je u vozilu uručeno rješenje o zatvoru.

On je rekao da se “prvi put u istoriji crnogorskog pravosuđa događa da se na ovakav način, uz brutalno kršenje zakona, kompromitaciju i pravno nasilje, politički akteri stavljaju u zatvor”.

Opozicija brani kolegu

U odbranu opozicionog kolege stala je većina opozicionih partija, a iz prozapadnog pokreta Ujedinjena reformska akcija poručeno je da “hunta u zaštiti autoritarne vlasti na samo njoj svojstven način izvršila još jednu operaciju kojom se jasno dokazuje nedemokratsko i autokratsko lice režima.

"Dok vođe kriminalnih organizacija u najbližoj sprezi sa režimom slobodno ispijaju kafe po susjednim državama i meditiraju kako bi sanirali depresivnost, režim zube pokazuje neistomišljenicima i na taj način zemlju drže van svih tekovina slobodne Evrope i svijeta“, zaključuju u URA.

Demokrate su takođe oštro osudile ponoćno hapšenje Medojevića, navodeći da je “nedopustivo i degutantno da se, suprotno demokratskim načelima i evropskoj praksi, poslanik kao nosilac imuniteta lišava slobode i to u trenucima dok se šef organizovane kriminalne grupe i tvorac DPS-a, Svetozar Marović, slobodno šeta Beogradom…”.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost, Obrad Stanišić iz vladajuće DPS izrazio je žaljenje zbog hapšenja.

"Kao predsjednik odbora za bezbjednost i odbranu žalim što se to desilo. Ne želim da ulazim u odluke ni Višeg suda, niti bilo kojeg državnog organa, to je njihov posao", kazao je Stanišić novinarima u Skupštini.

Komentarišući najave DF-a da bi zbog odluke suda moglo doći do građanskih nemira, Stanišić je rekao da je Crna Gora stabilna država, te da je siguran da do toga neće doći.

Iz Višeg suda su naknadno objasnili da "poslanici Demokratskog fronta Milan Knežević i Nebojša Medojević imaju status svjedoka, a ne okrivljenih, i određeno im je stavljanje u zatvor, a ne pritvor, zbog čega nijesu primijenjene odredbe vezane za imunitet".

XS
SM
MD
LG