Linkovi

Obijen depo Višeg suda u Podgorici: U njemu se čuvaju dokazi, droga, novac i dokumenti


Zgrada Višeg suda u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore (VOA/Jovo Radulovic)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore (VOA/Jovo Radulovic)

Depo Višeg suda u Podgorici je obijen, pokazuju prve indicije, saopštila je u ponedeljak savjetnica za medije tog suda Marija Raković.

"Postoji indicija da je obijen, uviđaj je u toku, pa za sada ne možemo davati detaljnije informacije", kazala je Raković za Glas Amerike, dodajući da se u depu nalaze, kako je kazala, privremeno oduzeti predmeti.

U Depou Višeg suda čuva se dokazni materijal za gotovo sve sudske postupke. U depou se čuva droga, razne vrsta oružja, novac i spisi predmeta.

Nakon informacije da je obijen depo Višeg suda u Podgorici reagovao je i ministar pravde Marko Kovač koji je nadležne pozvao da hitno reaguju i kazao da se “obijanjem grubo narušava integritet jedne od najznačajnijih sudskih instanci u Crnoj Gori”.

"Simptomatično je da se ovaj slučaj dogodio u objektu u kom postoji video nadzor, kao i fizičko obezbjeđenje, pa se nadamo da će ovaj nemio događaj biti vrlo brzo riješen, te da isti neće uticati na sprovođenje već započetih postupaka pred Višim sudom u Podgorici", piše u saopštenju Ministarstva, na čije čelu je Marko Kovač.

Otkud droga u sudu?

Prema podacima državnih organa, samo u poslednje dve i po godine u depou Višeg suda u Podgorici smešteno je ukupno oko 9,5 tona raznih vrsta droga, od čega oko dve tone kokaina i oko sedam tona marihuana, navodi Radio-televizija Crne Gore.

Kada su u pitanju narkotici oduzeti u policijskim akcijama, oni se do okončanja pravosnažnosti presude drže u ovim skladištima, nakon čega se uništavaju.

Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti svakodnevno se kontroliše i strogo je zabranjen ulaz osobama koje za to nemaju ovlašćenje.

Zakon pruža mogućnost da organ koji vodi postupak odluči da se i pre pravosnažnosti presude uništi droga koje se zbog svojih svojstava ne može skladištiti duže vreme. Uništavanje narkotika obavlja se pod nadzorom komisije koja je formirana za tu svrhu, a nakon što se uzorci droga prethodno zaštite.

Ipak, u većini slučajeva zaplenjena droga se uništava tek pošto presude postanu pravosnažne.

XS
SM
MD
LG