Linkovi

Više od hiljadu Amerikanaca umrlo od koronavirusa


Osoblje hitne pomoći prebacuje pacijenta sa koronavirusom u kola hitne pomoći u Njujorku, 26. marta 2020.
Osoblje hitne pomoći prebacuje pacijenta sa koronavirusom u kola hitne pomoći u Njujorku, 26. marta 2020.

U Americi je od koronavirusa do sada preminulo više od hiljadu ljudi, a prema podacima univerziteta Džons Hopkins, broj zaraženih je skoro dostigao 70.000. Više od 25 američkih država uvelo je nove restrikcije u borbi protiv virusa. U prvim borbenim redovima su zdravstveni radnici. Penzionisani lekari i bolničari se ponovo vraćaju u službu kao volonteri, dok neke bolnice upozoravaju da nemaju potrebne aparate za sve pacijente.

Teška situacija u njujorškim bolnicama
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Situacija je teška u bolnicama širom Amerike, uključujući i “Elmhurst” u Kvinsu u Njujorku, gde je za samo 24 sata preminulo najmanje 13 pacijenata. Jedinstveni uvid u stanje u toj bolnici, kroz priču doktorke Kolin Smit imali su Njujork Tajms i TV mreža ABC News.

“Svi pacijenti u ovoj sobi koje vidite – svi su imali COVID a ovo je samo jedna od nekoliko soba”, ispričala je Smit. Ona je prenela iskustva iz bolnice, uključujući i trenutak kada je stigla isporuka pet respiratora. Ona kaže da je potrebno - mnogo više.

"To nas brine. Ovo su respiratori za koje su nam rekli da stižu ali nisu počeli da se materijalizuju u većem broju. Da li stvarno stižu?”, pitala je na snimku koji su objavili mediji.

Guverner Njujorka Endru Kuomo ističe da, iako je hospitalizacija bila potrebna kod samo 15% dosadašnjih slučajeva, država očekuje da će 140.000 ljudi završiti u bolnicama, gde, kako je upozorio, još nema dovoljno kreveta i respiratora. Bolnice preduzimaju sve što mogu – u području Detroita operacione sale su pretvorene u specijalne jedinice za COVID-19.

Petoro članova iste porodice u Mizuriju testirano je pozitivno na COVID-19 a roditelji su i dalje u bolnici. U Nju Džersiju, bivši igrač lakrosa Džek Alard sada je na respiratoru, u medicinski indukovanoj komi. Ima samo 25 godina. Džermejn Miler iz Njujorka preminuo je svega nekoliko dana pre svog 45. rođendana.

Pacijenti sa zaštitnom opremom čekaju u redu za testiranje ispred bolnice Elmhurst.
Pacijenti sa zaštitnom opremom čekaju u redu za testiranje ispred bolnice Elmhurst.

Uz sumorni bilans žrtava, sumorni su i ekonomski pokazatelji, iako je Senat usvojio istorijski paket pomoći kako bi se ublažio negativan uticaj koronavirusa na ekonomiju. Više od 3,2 miliona Amerikanaca podnelo je prijave za nezaposlene u jednoj nedelji, što je više nego što recimo Čikago ima stanovnika.

Finansijska tržišta, kako izgleda, očekavala su ovakve podatke, tako da nije bilo negativnih efekata.

Mnogi nezaposleni su baš kao Džejmi i Kristina Gejbel, koji imaju dvoje dece - jedno sa autizmom. Oboje su izgubili posao u poslednjih par nedelja.

"Sada se mučimo da nađemo način da plaćamo račune, kredit za kuću", kažu zabrinuti roditelji.

Skoro 3,3 miliona Amerikanaca prijavilo se za nadoknade za nezaposlene, prema podacima Sekretarijata za rad.
Skoro 3,3 miliona Amerikanaca prijavilo se za nadoknade za nezaposlene, prema podacima Sekretarijata za rad.

Trampova adminsitracija odgovorila je na novi izveštaj prkosno. Sekretar za finansije Stiven Mnučin rekao je u telefonskom razgovoru za kablovsku televiziju C-NBC da su najnovije prijave - “nebitne” - i da će predsednik Tramp upravo novim paketom pomoći zaštiti ljude koji su izgubili posao

A u privatnom ektoru, najavljeno je otvaranje novih radnih mesta. “Ford” je objavio planove da nastavi sa proizvodnjom u ključnim američkim fabrikama početkom aprila. Radnici se pitajku da li je to prerano i da li je bezbedno.

Finansijski stručnjaci upozoravaju da čak ni rekordno visok broj prijava za nadoknade nezaposlenima ne daje pravu sliku o razmerama ekonomske štete. “Mislim da brojke treba uzeti sa rezervom i da je situacija mnogo gora. Koriste se podaci do 12. marta, a kao što znate, večina optuštenih je izgubila posao posle 12. marta”, ističe finansijska savetnica Barbara Korkoran.

XS
SM
MD
LG