Linkovi

Donald Tramp potpisao predlog zakona o ekonomskoj pomoći zbog koronavirusa


Donald Tramp i američki zvaničnici nakon potpisivanja zakona o paketu ekonomske pomoći (Foto: Tviter nalog Donalda Trampa)
Donald Tramp i američki zvaničnici nakon potpisivanja zakona o paketu ekonomske pomoći (Foto: Tviter nalog Donalda Trampa)

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je predlog paketa ekonomske pomoći u iznosu od dve hiljade milijardi dolara, čija je svrha umanjivanje ekonomskih posledica koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama. Time je predlog o, nikada većoj izdvojenoj pomoći u američkoj istoriji, postao zakon.

"Prikupili smo svu snagu vlade i društva da ostvarimo pobedu nad virusom. Zajedno ćemo istrajati, prevladati i pobediti," napisao je Tramp na društvnoj mreži Tviter pošto je potpisao predlog koji je time postao zakon.

Prethodno ga je jednoglasno usvojio Predstavnički dom, telo američkog Kongresa u kome većinu čine demokrate. U sredu kasno uveče isti dokument, takođe jednoglasno, usvojio je Senat u kome većinu imaju republikanci. Da bi kao zakon stupio na snagu bilo je potrebno da ga potpisom potvrdi predsednik SAD-a Donald Tramp.

Demokrate i republikanci predlog su usvojili glasanjem bez prozivanja imena svakog člana Predstavničkog doma čemu su se usprotivili zahtevu Tomasa Masija, republikanski senatora iz države Kentaki.

Masi, poznat po čestom prkošenju partijskim liderima, objavio je na društvenoj mreži Tviter da se predloženo rešenje predstavlja prevelike izdatke i daje prevelika ovlašćenja Feredalnim rezervama. Nije izlazio za govornicu tokom tročasovne debate.

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Država, Masija je kritikovao je senatora Masija rekavši da bi trebalo da bude izbačen iz republikanske partije.

"Traži publicitet. Ne može da zaustavi usvajanje - samo da ga odloži", napisao je Tramp na društvenoj merži Tviter.

Paketom ekonomske pomoći predviđen je fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će američkim domaćinstvima direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara.

Predlog uključuje i 350 milijardi dolara za kredite malim privrednicima, kao i 250 milijardi dolara za pomoć nezaposlenima. Planirano je izdvajanje u iznosu od stotinu milijardi dolara za bolnice i zdravstvene sisteme.

Reč je o najvećem paketu pomoći koji je Kongres ikada odobrio. Odgovara skoro polovini novčane sume koju američka vlada troši godišnje.

“Krizu ovolikih razmera ne može rešiti privatni sektor" izjavio je po usvajanju tog dokumenta Čak Šumer, lider manjinskih demokrata u Senatu.

“Pojedinici, ma koliko bili hrabri, ne mogu da uzvrate. Vlada jedina ima dovoljno snage da izdrži poteškoće i pokrene oporavak.”, rekao je Šumer.

Kina i Italija jedine su dve države koje imaju više registrovanih slučajeva koronavirusa od Sjedinjenih Država. Svetska zdravstvena organizacija procenila je da bi Sjedinjene Države mogle biti naredni epicentar zaraze.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins u Sjedinjenim Državama je od posledica koronavirusa preminulo više od 1000 ljudi. Obolelo je više od 60.000 građana.

XS
SM
MD
LG