Linkovi

Rekordnih 3,3 miliona Amerikanaca podnelo prijave za nezaposlene


Ljudi čekaju u redu da se prijave za beneficije za nezaposlene u Los Anđelesu. (Foto: AP)

Broj Amerikanaca koji su se prijavili za nadoknade za nezaposlene prošle nedelje je skočio na rekordnih 3,28 miliona, pošto su striktne mere za zaustavljanje širenja koronavirusa dovele do privremenog zatvaranja brojnih radnih mesta. Ovim talasom otpuštanja verovatno će biti okončan dosadašnji trend – najveći rast zapošljavanja u američkoj istoriji.

Prethodni rekord u broju prijavljenih za nadoknade za nezaposlene postavljen je 1982, kada se u jednoj nedelji prijavilo 695.000 nezaposlenih Amerikanaca, saopštio je Sekretarijat za rad.

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel izjavio je u program “Tudej” na mreži NBC da su SAD “možda već u recesiji” ali da će napredak u kontroli širenja koronavirusa diktirati kada ekonomija može da se u potpunosti ponovo pokrene. Priznanje šefa Centralne banke o mogućoj recesiji pre nego što su je podaci potvrdili je neuobičajeno.

“Čak i uz svest o tome da su desetine hiljada kompanija teško pogođene merama za zaustavljanje širenja Covid-a 19, skok od 3,3 miliona u prijavama za nezaposlene je ipak šokantan”, izjavio je Džejms Najtli, vodeći međunarodni ekonomista multinacionalne korporacije za bankovne i finansijske usluga ING Grupa.

Ovo je rekordna cifra, koja je izazvala jezu na finansijskim tržiđtima. Ako se takve brojke nastave u naredne tri ili četiri nedelje, biće potrebna još veća fiskalna podrška, čak i novčana podrška Federalnih rezervi”, ocenio je Kvinsi Krosbi, ekonomista kompanije “Prudenšl” iz Nju Džersija.

Posle vesti o rekordnom broju prijava za nezaposlene, vrednost akcija jutros je skočila na otvaranju njujorške berze pošto investitori očekuju da će američka vlada doneti nove mere stimulisanja ekonomije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG