Linkovi

Veselinović ponovo osuđen zbog spontanog skupa, ovog puta neće platiti kaznu


ARHIVA - Protest "Za čist vazduh" ispred zdanja Skupštine grada Beograda i protesna šetnja do Vlade Srbije održani su u petak uveče u organizaciji Inicijative "Ne davimo Beograd" i Građanskog fronta. (Foto: VOA/Veljko Popović)

Aktivisti Inicijative "Ne davimo Beograd" ponovo su osuđeni na novčanu kaznu, ovoga puta zbog skupa organizovanog 14. septembra 2018. povodom pogibije radnika na gradilištu Beograda na vodi, saopštila je ta organizacija. Kazne su do sada uredno plaćali, ali ovoga puta neće, saopštavaju.

Dobrica Veselinović kaže za Glas Amerike da je spreman da zbog ovoga ide i u zatvor.

"Meni se čini da je ovo jedna od najsuludijih kazni koje smo do sada dobili", izjavio je aktivista "Ne davimo Beograd" Veselinović za Glas Amerike, dok ta inicijativa podseća da je skup "Koliko vredi život?" organizovan kao spontana reakcija, samo dva dana nakon što su dvojica radnika pala sa građevine i poginula.

"Ovo je jedan od slučajeva gde bi zbog same tragičnosti tog nesrećnog slučaja mi kao društvo trebalo da se zapitamo zašto se te stvari događaju, no umesto reakcije odgovornih, umesto nekih većih mera predostrožnosti, umesto razrešenja te trageije mi smo zapravo dobili ovaj sudski poziv zbog organizacije skupa koji smo upriličili tog dana", kaže Veselinović.

Kazna od 10.000 dinara, na koliko je osuđen, po mišljenju Veselinovića "jeste simbolična", no "zbog svega onoga što taj slučaj predstavlja plaćanje te kazne bilo bi ruganje i samim porodicama radnika, a i svim ostalim radnicima koji su nastradaili na radu na gradilištima".

"Stojimo iza toga da ova kazna neće biti plaćena i videćemo šta će se dalje desiti", izjavo je Veselinović precizirajući da je Inicijativa uvek odgovarala na pozive države, pa da je i ovoga puta spreman da ide u zatvor, ukoliko dobije poziv za izdržavanje kazne.

On je podsetio i da je vladajuća Srpska napredna stranka nekoliko puta organizovala takozvana spontana okupljanja i da je policija procenjivala da nema prostora za podizanje prekršajnih prijava zbog neprijavljivanja skupa.

"To se nama nikada nije desilo, iako je bilio nekoliko slučajeva koji su jasno bili reagovanje na događaje koji su se desili tog dana ili dan ranije i da realno nije bilo moguće prijaviti skup, pošto postoji zakonski rok od pet dana pred prijavu skupa", kaže Veselinović.

Podsetio je da je Inicijativa "Ne davimo Beograd" do sada imala preko 30 "što kazni, što procesa, što prijava" na koje se uvek odazivala.

"Nastavljamo po starom", zaključio je on na pitanje Glasa Amerike da li će nastaviti da i u buduće organizuju skupove na isti način.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG