Linkovi

Skup povodom godišnjice rušenja u Savamali, šetnja, spomenik Malom i Vesiću


Protest "Za grad bez fantoma na vlasti" kojem prisustvuju i predstavnici opozicije, Foto: VOA
Protest "Za grad bez fantoma na vlasti" kojem prisustvuju i predstavnici opozicije, Foto: VOA

Protesni skup povodom godišnjice ilegalnog i nasilnog noćnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, održan je u skupom u Savamali ispred zgrade Geozavoda i šetnjom ulicama grada. Ispred gradske skupštine otkriveni su spomenici bivšem i sadašnjem gradskom čelniku, Siniši Malom i Goranu Vesiću.

Povod za održavanje protesta "Za grad bez fantoma na vlasti", u organizaciji inicijative "Ne davimo Beograd" je trogodišnjica noćnog rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Na protestu koji je počeo u Hercegovačkoj ulici, ispred Geozavoda, presednik Inicijative Ne davimo Beograd, Radomir Lazović ocenio je da su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i bivši gradonačelnik i ministar finansija Siniša Mali "na vrhu piramide zla" i "vrsni vizionari destrukcije", koji za svoja nedela prema gradu još nisu odgovarali.

Lazović je naglasio da će se spomenik njima dvojici otkriti kako bi "njihova imena zauvek ostanu uklesana u istoriji Beograda" kao opomena kako se nikad više ne bi ponovila situacija da Beogradom vladaju fantomi.

Građani u protesnoj povorci nose transparente "Dok svi nisu slobodni - niko nije slobodan", "Nećemo samo promenu već promenu sistema","Pešaci nisu maratonci" i druge.

Žuta patka, prepoznatljiv simbol organizatora protesta Incijative Ne da(vi)mo Beograd, Foto: VOA
Žuta patka, prepoznatljiv simbol organizatora protesta Incijative Ne da(vi)mo Beograd, Foto: VOA

Nose i zastavu na kojoj je žuta patka, jedan od simbola organizatora protesta Incijative Ne da(vi)mo Beograd, ali i karikature Dušana Petričića na kojoj je predstavio rušenje u Savamali.

Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, podsetio je da pre tri godine kada se uoči izbora desilo rušenje u Hercegovačkoj su mnogi rekli da ih se to ne tiče i da je to problem Beograda i da protesti koji se organizuju nisu nešto što interesuje većinu građana Srbije.

"U međuvremenu su ti isti fantomi došli na Staru planinu, tamo su tukli ljude, tamo su im otimali reke, tamo ih ima danas i u ovom trenutku uništavaju prirodu. Isti ti fantomi došli su i preko noći iz mog grada Niša odneli ceo jedan aerodrom. To što smo videli tada u Hercegovačkoj, nije bio incident, sada je to jasno. To je bio plan, to je bio početak sistemskog uništavanja javnih dobara i otimanja javnih resursa u korist privatnog kapitala," rekao je Dinić u obraćanju.

Nakon govora, građani su krenuli u šetnju. Kolona je prošla pored Vlade Srbije i Doma narodne Skupštine Srbije.

Spomenici Malom i Vesiću

Protest je završen ispred Skupštine Beograda otkrivanjem spomenika Siniši Malom i Goranu Vesiću na travnjaku ispred Skupštine grada.

Statua Siniše Malog u ruci drži bager, a pored statue Gorana Vesića je kabina gondole čije je građenje započeto između novobeogradske strane Ušća i Kalemegdana.

Predstavnici Inicijative Ne davimo Beograd ističu da su ovo spomenici "korupciji, bahatosti, privatizacijama, krađama, fantomima, svemu onome što Beograd nije".

To su, kako je rečeno, jedini spomenici koje će Mali i Vesić ikada dobiti u Beogradu. Otkrivanje spomenika Malom i Vesiću bio je završni deo večerašnjeg protesta "Za grad bez fantoma na vlasti".

Protesni skup povodom godišnjce ilegalnog i nasilnog noćnog rušenja objekata u Hercegovčkoj ulici u Beogradu, održan je u skupom u Savamali. Nakon šetnje, okupljeni su podigli spomenike bivšim i sadašnjim gradskim čelnicima, Siniši Malom i Goranu Vesiću, ispred Skupštine grada Beograda, 24. aprila 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)
Protesni skup povodom godišnjce ilegalnog i nasilnog noćnog rušenja objekata u Hercegovčkoj ulici u Beogradu, održan je u skupom u Savamali. Nakon šetnje, okupljeni su podigli spomenike bivšim i sadašnjim gradskim čelnicima, Siniši Malom i Goranu Vesiću, ispred Skupštine grada Beograda, 24. aprila 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)

Sa kamiona na kojem je transparent "Solidarnost" pušta se muzika, a okupljeni nose transparente "Jedan od pet miliona", "Ne davimo Beograd", "Čiji grad?", "Beograd je naša zajednička kuća i dvorište", zastave Grada Beograda i duginih boja.

Podsećanje: Rušenje u Savamali

U noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine, po okončanju parlamentarnih izbora, nekoliko osoba maskiranih fantomkama upalo je na plac u Hercegovačkoj ulici, bespravno lišilo slobode nekoliko građana i čuvara koje su tu zatekli i građevinskim mašinama porušili više objekata. Napadnuti gradjani su pozivali policiju, ali su snage reda odbile da reaguju.

U izveštaju tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića kaže se da je "iz vrha" policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali tu službu, iako se pokazalo suprotno.

Šef smene u policiji u vreme noćnog rušenja u Savamali Goran Stamenković osuđen je uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad. On je u maju 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je povodom dogadjaja u Savamali da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a potom da je za rušenje odgovorna gradska vlast. Sve vreme je insistirao da su porušeni objekti bili nelegalni.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi".

Možda je Beograd na vodi najveći primer kako se otima cela jedna gradska oblast, ali sličnu situaciju sa otimanjem dobara ili rasipanjem javnih sredstava vidimo u svim delovima grada. Tako je i na Kalemegdanu i Ušću gde se gradi gondola, na Slaviji sa muzičkom fontanom, na Savskom nasipu gde vodoizvorište ugrožavaju vikendice povlašćenih, u centru grada gde se zarad hirova gradskih moćnika ukida javni saobraćaj, na deponiji u Vinči odakle se zbog profita nadvija rizik zagađenja zbog spalionice koja se gradi...,” naveli su organizatori u saopštenju.

XS
SM
MD
LG