Linkovi

Sjedinjene Države zemljama sveta šalju milione vakcina


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden tokom obraćanja u Beloj kući (Foto:REUTERS/Leah Millis)
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden tokom obraćanja u Beloj kući (Foto:REUTERS/Leah Millis)

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je da će Sjedinjene Države do kraja juna poslati najmanje 20 miliona vakcina drugim državama.

Bajden je ukazao da je reč o vakcinama čija je upotreba odobrena u SAD-u, a radi se o cepivima "Fajzer-Bajontek", “Moderna" i “Džonson i Džonson”.

Takođe, drugim državama će biti ustupljene i 60 miliona vakcina kompanije "AstraZeneka" koja još nije dobila upotrebnu dozvolu u SAD-u.

"Kao što su tokom Drugog svetskog rata Sjedinjene Države bile skladište demokratije - sada će biti skladište vakcina", rekao je Bajden tokom obraćanja reporterima u Beloj kući.

Američki predsednik primetio je da ni jedna država u svetu nije ustupila toliki broj vakcina drugim državama.

Inače, u Sjedinjenim Državama do sada je dato 272 miliona vakcina - dok ih je distribuirano 340 miliona, objavljeno je u ponedeljak. onday morning.

Gotovo 60 odsto odraslih dobilo je jednu dozu vakcine - po čemu Sjedinjene Države prednjače u odnosu na brojne države sveta, poput Brazila i Indije, kojima pandemija Kovida 19 predstavlja značajan izazov.

Američka administracija bila je pod pritiskom međunarodne javnosti da podeli vakcine sa svetom - ali se predsednik Bajden opredelio da pre toga pandemija unutar SAD bude stavljena pod kontrolu.

XS
SM
MD
LG