Linkovi

Raste broj prijava za pomoć nezaposlenima dok se pandemija pogoršava


ARHIVA - Zatvaranje radnji u Bostonu, u Masačusetsu
ARHIVA - Zatvaranje radnji u Bostonu, u Masačusetsu

Broj Amerikanaca koji su podneli nove prijave za pomoć nezaposlenima neočekivano je porastao prošle nedelje nakon što je zatvaranje radnji, da bi se suzbilo nekontrolisano širenje koronavirusa, dovelo do novog talasa otkaza i dalje usporilo oporavak tržišta rada, prenosi Rojters.

U sedmici završno za 14. novembrom ukupno je bilo 742.000 početnih prijava za pomoć, što je rast u odnosu na 711.000 koliko ih je bilo nedelju pre toga, saopštio je u četvrtak Sekretarijat za rad. Ekonomisti, s kojima je Rojters razgovarao, predviđali su da će biti 707.000 prijava tokom prošle nedelje.

U Americi se od početka ovog meseca beleži više od 100.000 novozaraženih od koronavirusa dnevno, zbog čega je ukupan broj obolelih u zemlji premašio 11 miliona. Prema podacima Rojtersa, u 41 američkoj državi registrovan je najveći dnevni rast broja obolelih, a u 20 najveći broj žrtava.

Broj preminulih od Kovida 19 u SAD premašio je 250.000, a mnoge države uvode nove restrikcije. Novoizabrani predsednik Džo Bajden naslediće zdravstvenu krizu i neizvesnu ekonomsku situaciju kada od aktuelnog predsednika Donalda Trampa preuzme položaj 20. januara.

Broj prijava za pomoć nezaposlenima pao je sa rekordnih 6,8 miliona u martu nakon što je 80 odsto ljudi koji su privremeno otpušteni u martu i aprilu ponovo zaposleno. To je i razlog pada stope nezaposlenosti poslednjih šest meseci.

Međutim, novo širenje zaraze teško će pogoditi barove, restorane i druge biznise koji okupljaju veliki broj ljudi. Istovremeno je okončana vladina pomoć od više od 3 hiljade milijardi dolara za bisnise i radnike, koja je doprinela očuvanju radnih mesta i izvlačenju ekonomije iz najgore recesije od perioda Velike depresije.

Broj prijava za pomoć nezaposlenima i dalje je iznad 665.000 - što je vrhunac dostignut tokom recesije od 2007-2009. godine. Nadoknađeno je samo 12,1 milion od 22,2 miliona poslova izgubljenih tokom marta i aprila.

XS
SM
MD
LG