Linkovi

Ukrajinski gradovi na ratištu: Liman


Lokalni stanovnici kažu da su pre rata radili u fabrikama i železnici, ali svi ti poslovi su odavno nestali. Liman, Ukrajina, 1. april 2023. (Foto: Yan Boechat/VOA)
Lokalni stanovnici kažu da su pre rata radili u fabrikama i železnici, ali svi ti poslovi su odavno nestali. Liman, Ukrajina, 1. april 2023. (Foto: Yan Boechat/VOA)

Glas Amerike je posetio nekada okupirani ukrajinski grad Liman, stratešku raskrsnicu. Nedaleko od drugih gradova koji su pretvoreni u ruševine, preostali stanovnici Limana sada spavaju u podrumima napuštenih fabrika i železničkih stanica.

Pre rata, pre nego što ga je okupirala Rusija, i pre gorke bitke koja je završila tako što je Ukrajina preuzela kontrolu nad Limanom, lokalno stanovništvo je ovaj grad zvalo "Vrata Donbasa". To je bio izvozni centar za regionalne proizvode, kao što su ugalj, so i pesak.

Sada je bombardovan svake nedelje. Stanovnici kažu da se često ne trude da popravljaju kuće, jer nasilje nikada ne prestaje. Osamdesetpetogodišnja Lida pokazuje šta je ostalo od njenog stana na poslednjem spratu nakon što je pogođen bombama.

To je moj stan. Ništa nije ostalo. Vatra je sve uništila... Vatra je sve uzela. Ne bih verovala da nisam videla", kaže Lida.

Ukrajinski gradovi na ratištu: Liman
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Neki stanovnici kažu da je možda prekasno da se Liman ikada vrati u normalu. Čitava susedstva su sravnjena sa zemljom, fabrike su zatvorene, a železnica, gde je 35 odsto stanovništva nekada radilo, više ne radi.

Ana koja je nekada bila zaposlena na železnici seća se da su svi u gradu radili za železnicu: "Teško je sada sedeti u skloništu i čekati da jedeš. To je veoma teško. Žao mi je što nisam otišla.”

Oko 15 kilometara od Limana i samo nekoliko kilometara od prve linije fronta, nalazi se selo Torske, koje je skoro potpuno napušteno. Ukrajinski vojnici koji prolaze pored kažu da je grad još uvek u punom dometu ruskih boraca i da ga oni često gađaju.

Ruski borci su takođe ostavili vozila, uniforme i lične stvari kada su se povukli iz Torske, a tamo više nema nikoga da to počisti.

Pre godinu i po, Liman je imao više od 20 hiljada ljudi. Nekoliko hiljada onih koji su ostali sada često žive u skloništima, preživljavajući samo od pomoći koja im stiže izvan grada.

Bombardovali su krov zgrade i moj stan je izgoreo. Morala sam da pobegnem u ogrtaču i papučama. Izgubila sam sve. Živim u podrumu od prošle godine", žali se stanovnica Limana, Lida.

Očekuje se da će Ukrajina pokrenuti masivnu kontraofanzivu ovog proleća, a Rusija je izgradila odbranu na granicama teritorija koje sada okupira unutar Ukrajine. Stanovnici Limana kažu da ako se bitke vrate u njihov grad, oni nemaju više resurse koji bi im pomogli da prežive.

XS
SM
MD
LG