Linkovi

Tači nastavlja sa planom o formiranju vojske Kosova


Predsednik Kosova Hašim Tači na konferenciji za novinare u Prištini, 8. mart 2017.
Predsednik Kosova Hašim Tači na konferenciji za novinare u Prištini, 8. mart 2017.

Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog najavljene Kosovske namere da bez ustavnog amandmana promeni mandat Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), saopšteno je iz ambasade SAD u Prištini. Međutim i pored toga predsednik Kosova Hašim Tači rekao je danas da će Kosovo će nastaviti da radi na promeni mandata Bezbednosnih snaga Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na konferenciji za novinare da je nacrt zakona o formiranju vojske Kosova objedinio politički spektar na Kosovu. On je ponovio da Bezbednosne snage Kosova ne predstavljaju rizik po Balkan, dodajući da opasnost preti od ruskih migova i baza u Srbiji.

"Srbija sa nacionalističkim ponosom popunjava vazdušni prostor svoje zemlje, avionima poklonjenim od strane Rusije i drugim aktivnostima koji su u suprotnosti sa evroatlanskim vrednostima", kazao je Tači.

Tači je odgovorio na zabrinutost SAD i NATO-a o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage.

"Ne treba se uzrujavati oko BSK-a znajući da su BSK trenirane od strane NATO i njenih članica. Rečeno je da je ovo jednostrana odluka, ali to nije tačno. Tri godine smo pokušavali da nagovorimo srpske poslanike da glasaju za ovo, ali Srbi nastavljaju da budu protiv", rekao je on.

Prethodno se saopštenjem oglasila Američka ambasada na Kosovu koja je navela da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog namere Kosova da bez ustavnog amandmana promeni mandat Kosovskih bezbednosnih snaga.

XS
SM
MD
LG