Linkovi

"Beograd pritiska Srbe da se povuku iz Kosovskih bezbednosnih snaga"


Pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova (arhivska fotografija)

Oko 20 Srba pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga podnelo je zahteve za povlačenje iz tih jedinica. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je posle sastanka Nacionalnog saveta za bezbednost da se radi o pritisku iz Beograda i da je to neprihvatljivo.

Jedna od glavnih tema prištinskih medija proteklih dana je da je oko 20 pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova iz srpske zajednice, uglavnom iz gnjilanskog kraja, podnelo zahtev za napuštanje tih snaga, zbog kako navode sve češćih pritisaka iz Beograda.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zbog toga je organizovao sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost posle kojeg je novinarima potvrdio da je u pitanju pritisak Beograda na srpske pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga.

"Većina njih je u svojoj izjavi rekla da su pod direktnim pritiskom Beograda, bilo tokom svog kretanja u Srbiji kada su bili pritvarani i ispitivani. Pod pretnjama su oni i članovi njihovih porodica, koriste se i drugi mehanizmi koji postoje na Kosovu koji sprovode agendu pritiska, ucena i pretnji", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je podsetio da su srpski pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova do sada nekoliko puta i u srpskim sredinama na Kosovu bili meta oružanih napada i pretnji zbog njihovog učešća u ovim snagama i poručio da je to neprihvatljivo.

"Neko sprovodi zločin nad tim mladim građanima i njihovim porodicama. To je u suprotnosti sa konvencijama, ljudskim pravima i bezbednošću njihovih života. Mi kao Kosovo smo reagovali na vreme i poduzeli sve mere kako unutra, tako i spolja", kazao je Haradinaj.

Predsednik Aleksandar Vučić nedavno je pozvao Srbe na Kosovu da se ne pridružuju kako je kazao „Vojsci Kosova“, jer „hoće da udari Srbin na Srbina“.

Krajem novembra prošle godine na kuće dvojice Srba pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova bačene su bombe, a jednom od njih je na severu Kosova i zapaljen automobil.

Pre nekoliko meseci na prelazu Konculj kod Bujanovca nekoliko srpskih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga bilo je privedeno od strane policije Republike Srbije. Kosovske bezbednosne snage koje su osnovane 2009 godine, broje nešto više od dve hiljade pripadnika od kojih je prema prošlogodišnjim statistikama 247 iz redova nevećinskih zajednica od kojih je preko 100 Srba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG