Linkovi

SAD: 559.000 više poslova u maju, problem nedostatak radne snage


Oglas za zapošljavanje ispred restorana u mestu Čagrin Fols u Ohaju, (Foto: AP/Tony Dejak)
Oglas za zapošljavanje ispred restorana u mestu Čagrin Fols u Ohaju, (Foto: AP/Tony Dejak)

U Sjedinjenim Državama je u maju povećano zapošljavanje dok se zbog smirivanja pandemije, delom i zbog vakcinacije, veći broj ljudi vraća na tržište rada. To je, kako ocenjuje agencija Rojters, znak da je oporavak ekonomije od recesije izazvane Kovidom 19 i dalje na pravom putu.

Broj radnih mesta se prošlog meseca povećao za 559.000, saopštio je u petak Sekretarijat za rad u izveštaju o zapošljavanju koji ekonomisti pomno prate. Neznatno su revidirani i podaci za april - saopšteno je da je dodato 278.000 poslova umesto 266.000 koliko je prvobitno navedeno.

Ekonomisti, s kojima je Rojters razgovarao, očekivali su da će u maju biti otvoreno 650.000 radnih mesta. Stopa nezaposlenosti pala je na 5,8 odsto sa 6,1 procenat u aprilu.

Predsednik SAD Džo Bajden ocenio je da je izveštaj za maj znak "istorijskog napretka" ekonomije.

"Ti uspesi nisu slučajnost. To nije sreća", rekao je Bajden i dodao da nezaposlenost pada, a zarade rastu.

Početni izveštaj o broju otvorenih radnih mesta u aprilu, koji je bio znatno ispod očekivanja ekonomista, zabrinuo je pojedine eksperte i investitore koji su strahovali da ekonomski rast stagnira u trenutku dok inflacija raste.

Podsticaj za ekonomiju su poboljšanje javnog zdravlja i ogromni fiskalni paket pomoći. Najmanje polovina američke populacije u potpunosti je vakcinisana protiv Kovida 19, prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To je omogućilo lokalnim vlastima širom zemlje da ukinu restrikcije koje su gotovo paralisale ekonomiju na početku pandemije. Međutim, otvaranje ekonomije komplikuje situaciju na tržištu rada.

Zapošljavanje je ograničeno zbog nedovoljnog broja radnika što je, kako se ocenjuje, posledica problema kada je reč o staranju o deci, izdašne pomoći za nezaposlene i prisutnih strahovanja zbog Kovida 19. Trenutno se traži rekordnih 8,1 milion radnika.

Milioni radnika, uglavnom žene, i dalje ostaju kod kuće zato što većina školskih okruga još nije vratila đake u učionice pet dana nedeljno.

Uprkos tome što je lako doći do vakcina, pojedini delovi populacije i dalje oklevaju da je prime što, kako smatraju pojedini eksperti, obeshrabruje neke ljude da se vrate na posao.

Na zapošljavanje utiče i vladina pomoć, uključujući i nedeljnu isplatu 300 dolara nezaposlenima. Republikanski guverneri u 25 saveznih država od naredne subote ukidaju tu nadokanadu i druge programe za nezaposlene, koje finansira federalna vlada.

U tim državama živi više od 40 odsto američke radne snage. Dodatna pomoć za nezaposlene ističe širom zemlje krajem septembra i to će uz povećanje broja vakcinisanih i otvaranje škola na jesen, kako se očekuje, ublažiti nedostatak radnika.

XS
SM
MD
LG