Linkovi

Održan humanitarni protest "Jedan od pet miliona"


Protest 1 od 5 miliona u Beogradu, 27. aprila 2019. (Foto: VOA/Aleksandra Nenadović)
Protest 1 od 5 miliona u Beogradu, 27. aprila 2019. (Foto: VOA/Aleksandra Nenadović)

U Beogradu je u održan novi protest "Jedan od pet miliona" - građani su se ponovo okupili kod Terazijske česme, a osim glumca Branislava Lečića, okupljenima se obratio i profesor u penziji Ratko Božović.

Okupljeni su nosili zastave Srbije, kao i transparente "Srbija se umiriti ne može" i "Srbija Vaskrese", a posle negododavanja okupljenih transparent "Ni Kurta, ni Murta" je uklonjen.

Ovaj, preduskršnji protest imao je i humanitarni karakter - organizatori protesta su pozvali građane da doniraju novčana sredstva za lečenje Vuka Huljića, koji je ostao nepokretan posle pada, slanjem SMS poruke ili putem žiro računa.

Protestna šetnja išla je Prizrenskom ulicom, Brankovom, Pop Lukinom i Pariskom do Gradske biblioteke, gde se okupljenima obratio jedan od organizatora protesta Miodrag Simović.

Protest u Beogradu (Foto: VOA/Aleksandra Nenadović)
Protest u Beogradu (Foto: VOA/Aleksandra Nenadović)

Glumac Branislav Lečić rekao je da su ovi protesti hrabra odluka srpskih građana da dignu glavu i usprotive se nepravdi.

"Mi ni od koga ne zavisimo, zato nemamo podršku onih napolju, ni sa Zapada, ni sa Istoka i to mi je čast “, rekao je Lečić i poručio građanima da treba da sakupe hrabrost i da shvate da je svaka subota važna.

On je ocenio i da je očigledno da dijaloga između opozicije i predstavnika vlasti nema, jer bi u suprotnom ljudi na vlasti morali da otvore karte i kažu šta misle.

U obraćanju okupljenima, sociolog profesor dr Ratko Božović rekao je da ”napredujemo u nazadovanju, jer nema dijaloga i vlast čini sve što joj padne na pamet”.

Kako je ocenio, mi sada imamo situaciju "našeg napredovanja u nazadovanju, u kojoj vođa stranke koja dominira danas našim životima, neće da razgovara, a lidere opozicije naziva tajkunima, fašistima, lopovima".

Izgubili smo silno vreme, i sada imamo situaciju koja je po mnogo čemu gora nego 1991”, rekao je Božović.

Profesor Božović ocenjuje da se "ovde nastoji da nema demokratije, da imamo neku stabilokratiju", ali i da nemamo dve bitne stvari - nemamo istinu i medije koji će govoriti istinu o našoj zajednici, o tome gde mi to jesmo i šta mi to jesmo.

"Nema smisla ne voditi dijalog, ne čuti drugu stranu... Imali smo ovde previše ambiciozne zahteve na početku - da se smeni čitava ta garnitura - razumem i zbog čega", ocenio je on i dodao da razume zašto su ti prvi zahtevi promenjeni.

Kako je naveo, njemu se čini da će biti dobro da ovi minimalni zahtevi, koji su sada uspostavljeni, budu realizovani, a to će značiti da "budemo ravnopravni građani, ne partijska država, ne vladavina jednog čoveka".

XS
SM
MD
LG