Linkovi

Protest '1 od 5 miliona': Venac kod 'Pinka' okupljanje ispred Vlade Srbije


Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, foto Reuters, Marko Đurica
Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, foto Reuters, Marko Đurica

Beograd - Više hiljada učesnika protesta “1 od 5 miliona” uputilo se prema platou kod Skup[tine grada Beograda pošto su se prethodno okupili ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici. Protest zakazan za ovu subotu nije počeo ispred zgrade televizije Pink kako su organizatori ranije najavili. Umesto toga sedmočlana delegacija opozicionog Saveza za Srbiju je, pola sata pre zakazanog početka protesta, položila venac ispred televizije Pink u znak sećanja na ubijenog kosovskog političara Olivera Ivanovića.

Na vencu je bila fotografija Olivera Ivanovića i napis "Istražićemo ko te nanišanio".

Osamnaesti protest "1 od 5 miliona" u Beogradu počeo je minutom ćutanja za žrtve bombardovanja 1941. godine u Drugom svetskom ratu.

Građanima se ispred zgrade Vlade Srbije obratio glumac Branislav Lečić koji je poručio da šetnja do televizije Pink nije ni bila deo plana, jer je kako je ustvrdio, vlast htela da je iskoristi za izazivanje incidenata. Umesto toga, protestna kolona krenula je ka Trgu Republike i platou ispred Filozofskog fakulteta.

"Glasno ću su nasmejati Željku Mitroviću - ha, ha, ha, naseo si!!! Nikada nismo nameravali da maltretiramo ljude da idu dva sata do Pinka", rekao je Lečić.

On je u obraćanju rekao da je za učesnike protesta u naselju Dedinje već pripremljen, kako ga je označio, doček sa zvučnicima, transparentima i osobama koje je označio plaćenicima za koje je rekao da je trebalo da izazovu nerede.

Protesti "1 od 5 miliona" su počeli u Beogradu 8. decembra, a potom se proširili na mnoge gradove u Srbiji. Građani zahtevaju ostavku državnog vrha, slobodne medije i stvaranje uslova za fer izbore.

XS
SM
MD
LG